nieuws

NVM: ‘Voorzichtig met nieuwe kantoren op Vinex-locaties’

bouwbreed

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) waarschuwt tegen de bouw van teveel nieuwe kantoren op Vinex-locaties. Het lichte herstel in deze markt zou daardoor behoorlijk verstoord ke worden.

Deze waarschuwing liet de voorzitter van de sectie bedrijfs onroerend goed van de NVM Van Kampen horen tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van de vereniging. Hij wees erop dat kantoren een geliefd nieuwbouwobject zijn om daarmee de grondexploitatie van de locaties sluitend te krijgen.

Leegstand

“Daarmee creeer je dan wel leegstand in binnenstedelijke kantoren met alle gevolgen van dien. Het is veel beter te kijken of enigszins verouderde kantoorpanden niet gemoderniseerd ke worden. Ook dat levert bouwproductie op. Niet voor niets pleiten wij al tijden om de afschrijvingstermijn voor kantoren te verlagen van 40 naar 20 jaar”, zo zei hij.

In het eerste half jaar van dit jaar is totale marktopname van kantoren met 4,5% gestegen ten opzichte van het eerste half jaar van 1995. De verhuur daalde weliswaar met 5,5%, maar de verkoop steeg met 30%. De gemiddelde huurprijs steeg overigens wel met 7% naar f. 240 per vierkante meter.

Woningen

De vraag naar bestaande woningen is in het eerste halfjaar van 1996 bijzonder groot geweest. Dit resulteerde in een gemiddelde prijsstijging met 10%.

Volgens de NVM blijkt woonconsument hogere eisen aan de woning, woonomgeving en comfort te stellen. Hij is ook bereid daarvoor te betalen. Voor starters op de woningmarkt is de eengezinswoning inmiddels onbereikbaar geworden. Hierdoor zijn meergezinswoningen gewild. De prijsstijging in deze sector is daardoor ook het grootst geweest.

Gevaar

NVM-voorzitter mr. O.J. Smit waarschuwde tegen verruiming van de leningsvoorwaarden bij sommige financiers. “Daar schuilt een gevaar in. Er ligt een belangrijke taak voor makelaars om kopers te behoeden voor onverstandige financiele beslissingen.”

Hij verwachtte overigens dat de prijsstijgingen zullen temperen doordat het nieuwbouwaanbod behoorlijk op gang komt.

Reageer op dit artikel