nieuws

Nieuw ontwerp voor centrum Manchester

bouwbreed Premium

Het centrum van Manchester wordt volledig nieuw ontworpen. De Britse regering en het gemeentebestuur van Manchester hebben dit besloten. De Britten willen internationale architectenbureaus de kans geven om hun ontwerpplannen voor te leggen.

Op 17 juli maken de autoriteiten de voorwaarden van de internationale tender bekend. In september zal een short list van kandidaten worden samengesteld, in november hopen de autoriteiten al een winnaar te ke kiezen.

Vorige maand werd het hart van Manchester vernietigd door een enorme autobom van de IRA. De schade in Manchester loopt in de vele honderden miljoenen guldens. De Britse vice-premier Michael Heseltine heeft de stad al tweemaal bezocht sinds de aanslag. Heseltine en het gemeentebestuur vinden dat de bestaande bebouwing niet simpelweg opgekalefaterd moet worden. “Manchester moet deze ramp omsmeden tot een unieke gelegenheid om het centrum van de stad opnieuw te ontwerpen. Over een jaar of drie zal iedereen begrijpen dat we met deze aanbesteding de juiste beslissing genomen hebben.”

Europese fondsen

De Britse regering zal 20 miljoen pond, rond f. 53 miljoen, bijdragen aan de kosten van herstel en nieuwbouw. Dit geld komt van Europese regionale fondsen, waar oorspronkelijk een andere bestemming aan gegeven was. Gezien de dramatische schade krijgt Manchester voorrang.

Heseltine rekent er op dat de particuliere sector flink zal bijdragen aan de kosten van het nieuwe centrum. “Ik zou niet verbaasd staan als blijkt dat er de komende jaren voor honderden miljoenen ponden aan particulier geld in de ontwikkeling van het stadscentrum gestoken wordt”, aldus de vice-premier. Hij zal Manchester binnenkort nog een keer bezoeken samen met premier John Major, om de steun van de regering te onderstrepen.

Een speciaal actiecomite van de gemeente Manchester zal de supervisie hebben over het herstel van Manchesters hart. Voorzitter van het comite is Sir Alan Cockshaw, voorzitter van de Raad van Bestuur van bouwmaatschappij AMEC. Deze aannemer bouwde begin jaren negentig de tweede terminal van de luchthaven van Manchester en leidde het consortium dat een supertram in Manchester aanlegde. Volgens Sir Alan “willen we iets veel beters dan een simpele reparatie van de gebouwen. Dit is een gelegenheid om alle aspecten van stedelijk ontwerp, inclusief transport, opnieuw te doordenken.” Een ander lid van het comite is Sir David Trippier, voormalig milieuminister en een politieke bondgenoot van Heseltine. Trippier is ook voorzitter van een kleine zakenbank in Manchester en van een ‘public private partnership’, Marketing Manchester.

Naast de 20 miljoen pond zal de regering een miljoen pond ( f. 2,6 miljoen) bijdragen aan de ontwikkeling van het Master Plan voor het herstel van Manchester. Ook zal de regering f. 400.000 bijdragen aan de kosten voor het uitschrijven van de tender.

De Britse architect Terry Farrell, ontwerper van onder meer het gebouw van de Britse geheime dienst aan de Theems in Londen, toonde zich niet onder de indruk van de internationale tender: “Het zou beter zijn om vier of vijf goede architectenbureaus om een ontwerp te vragen en om ze daarvoor fatsoenlijk te betalen.”

Owen Luder, voorzitter van het Royal Institute of British Architects, vroeg om een gedurfde benadering: “We moeten de woonbestemming naar het centrum terugbrengen. Zijn winkelcentra in het hart van de stad nog wel nodig? Dit is een kans om vooruit te kijken.”

Reageer op dit artikel