nieuws

Natzeven geen probleem voor Allu SM bakken

bouwbreed

Met de nieuwe Allu SM bakken van R.S.K. uit Duisburg kan bouwmaterieel zoals wielladers en graafmachines in een oogwenk omgebouwd worden tot een zeefmachine. De bakken zijn leverbaar in diverse maten en gewichten. De techniek die in dezer bakken is verwerkt maakt het mogelijk om ook natte stort afdoende af te zeven.

De Allu SM bakken die in Nederland op de markt gebracht worden door H. Saes BV te Tegelen zijn een gezamenlijke ontwikkeling van RSK Maschinebau GmbH en het Finse bedrijf Insinooritoimisto Ideachip Oy.

Bij het definitieve ontwerp is men uitgegaan van een aantal duidelijke marktwensen. Zo was er een duidelijke behoefte aan een stuk (hulp)bouwmaterieel dat zich zowel kwalitatief als kwantitatief kon meten met de meeste specifieke afzeefmachines, en dat in het werk probleemloos en snel verwisseld kon worden met standaard- of aanbouwhulpstukken om een zo hoog mogelijke inzetbaarheidsgraad van de dragermachine te verkrijgen. Daarnaast diende het nieuwe hulpmaterieel te voldoen aan de vraag naar keuzemogelijkheden ten aanzien van het afgezeefde product voor wat betreft de korrelgrootten, terwijl tevens het probleem van het natte stort, dat bij de gangbare zeefinstallaties nog al eens tot verstoppingen leidt, opgelost diende te worden.

Na een ontwikkelingsperiode van ruim anderhalf jaar kon men de Allu SM aan de markt presenteren. Het is een stuk aanbouwmaterieel dat geschikt is voor de bestaande wielladers, hydraulische graafmachines en graaf/laad-combinaties. Met behulp van een snelkoppeling kan dit aanbouwstuk worden opgenomen terwijl de aandrijving via de extra functie van het hydraulisch systeem loopt.

Voor het zeven is de bak uitgerust met een aantal hydraulisch aangedreven assen waarop ronde schijven gelast zijn. Tussen deze schijven is per 360 gr. een beitel van speciaal gehard staal aangebracht. De afstand tussen de schijven is bepalend voor de uiteindelijke korrelgrootte van het afgezeefde materiaal.

Het te zeven materiaal wordt op dezelfde wijze als bij een graaf- of laadbak opgenomen. Hierna wordt de as-aandrijving in geschakeld en valt het uitgezeefde materiaal onder uit de bak. Het overgebleven, te grote materiaal kan direct worden uitgekiept op een hoop of op een transportmiddel. In dit te geval wordt dus een arbeidsgang uitgespaard.

Nat of vochtig materiaal vormt voor de Allu SM geen probleem.

Uitvoeringen

De Allu SM is leverbaar in twaalf uitvoeringen met laadvolumes van 650 tot 1900 liter voor hydraulische graafmachines en van 350 tot 2900 liter voor wielladers. De zeefoppervlakten lopen hierbij van 0,5 tot 2,7 m2.

In de praktijk blijkt de Allu SM duidelijk te voorzien in een behoefte. Zo zijn er de laatste acht maanden in Amerika ruim 120 stuks verkocht en in Duitsland ruim 40 stuks. Aangezien in Nederland vaak zeefwerken dienen te worden uitgevoerd waarbij sprake is van vochtig grondmateriaal, verwacht de Nederlandse importeur dat deze zeefbakken ook in Nederland hoge ogen zullen gooien.

Een Allu SM zeefbak die is uitgerust met drie zeefassen, gemonteerd op een Caterpillar 950 F.

De serie Allu SM bakken met roterende schijvenzeef omvat ook bakken voor hydraulische graafmachines tot een inhoud van 1900 liter.

Reageer op dit artikel