nieuws

Natuur wint van grenspaal 369

bouwbreed

Op de grenslijn tussen Belgie en Nederland heeft de natuur het definitief gewonnen van grenspaal 369. De markering van de grens stuitte altijd op verzet van natuurkrachten. De gemeente Sluis-Aardenburg heeft de strijd nu opgegeven en zal de paal op een plekje ongeveer tweehonderd meter van de grens plaatsen.

Op grenspaal 369 komt een verwijzing naar de plaats waar de werkelijke scheiding tussen beide landen loopt. Die grens loopt langs de Zwingeul, een uitloper van de Noordzee, ten zuiden van Cadzand.

Grenspaal 369 kent een bewogen geschiedenis. In de jaren zeventig spoelde de grensmarkering al eens weg. De internationale grenspalencommissie zorgde er vijf jaar geleden voor dat de markering werd teruggeplaatst op ongeveer dertig meter van de geul.

Vorig jaar bleek het water weer teveel voor de standvastigheid van de paal. De natuur bleef met het voorwerp spelen, zelfs nadat er een betonnen heipaal van vijf meter onder was aangebracht. Een speciale werkgroep adviseerde daarop de paal te plaatsen op een duin bij Retranchement. De gouverneur van West-Vlaanderen en de commissaris van de koningin in Zeeland gaan akkoord met die plaats. Nederland en Belgie delen de kosten van de herplaatsing, in totaal enkele duizenden guldens.

Reageer op dit artikel