nieuws

Meting driemaal nauwkeuriger dan met hamer van Schmidt

bouwbreed Premium

Het Estonian Building Reserach Institute (EBRI) heeft een instrument ontwikkeld voor het meten van de hardheid van beton en andere steenachtige oppervlakken. De metingen zijn driemaal zo nauwkeurig als die met de pendelhamer van Schmidt.

Dat stelt E. Ranniku eng., onderzoeker van Ehituse TU Instituut (ETUI) te Tallinn in Estland. Zij presenteerde het instrument, de BCM-8 Auditor, tijdens het congres ‘Concrete in the service of mankind’ te Dundee in Schotland. Net als met de pendelhamer van Schmidt worden met de BCM-8 Auditor tien metingen verricht. De resultaten worden door een draagbare computer statistisch bewerkt. De resultaten zijn direct afleesbaar op een display. De uitkomst is een maat voor de hardheid van het betonoppervlak.

Slagkracht

Het bijzondere van het instrument is de magneto-elastische meetmethode. In plaats van de terugslag, zoals bij de hamer van Schmidt, wordt de snelheid van de afname van de slagkracht gemeten. De BCM-8 Auditor wordt van te voren genormaliseerd op proefstroken papier en daarna gecalibreerd op verschillende proefstukken. Vervolgens kan met een correlatie van meer dan 0.90 de hardheid van beton worden gemeten, bij druksterkten tussen 10 en 70 MPa (N/mm2). Het instrument werkt op gelijkstroom van 9 tot 14 Volt bij een stroomsterkte van max. 200 mA.

Proef op bouwplaats

Volgens een toelichting van het EBRI is de gebruikelijke methode voor het meten van de druksterkte van beton twijfelachtig. Daarbij wordt een kubus of cylinder, vervaardigd van hetzelfde materiaal als de betonconstructie, op een drukbank tot bezwijken toe belast.

Er is echter geen zekerheid of de verdichting van het proefstuk en de constructie met elkaar overeenkomen. Hetzelfde geldt voor de omstandigheden tijdens de verharding. Er zijn gevallen bekend waarbij gebouwen zijn ingestort, hoewel de proefstukken aan de gestelde eisen voldeden, aldus de toelichting. Een proef op de bouwplaats is dus geen overbodige luxe, aldus de toelichting.

De BCM-8 Auditor wordt geleverd met een garantie van een jaar. Het instrument kan in totaal de gegevens van 1600 metingen onthouden. Het slagstuk weegt minder 0,5 kg en de draagbare computer minder dan 3 kg. De afmetingen van de computer zijn 20 x 26 x 9 cm en er wordt een draagtas meegeleverd. De werking van het instrument wordt gegarandeerd tot een relatieve vochtigheid van 90% bij 20 gr. C, bij luchttemperaturen tussen 5 en 40 gr. C.

Reageer op dit artikel