nieuws

Liebherr draadkranen boren 50 m palen voor Commerzbank

bouwbreed

Het Amerikaanse Manhattan is met zijn wolkenkrabbers allang geen uitzondering meer. Hongkong met het 375 meter hoge Central Plaza, de Landmark Tower van 296 meter in Yokohama en het in Shanghai 460 meter boven grondniveau uittorenend Bright Oriental Pearl zijn evenzovele indrukwekkende voorbeelden van gigantische torenbouw in het verre oosten.

Maar ook Europa gaat op dit gebied meetellen. Kende Frankfurt reeds zijn 257 hoge kantoortoren van de Frankfurter Messe, met 300 meter zal het thans in deze stad in aanbouw zijnde kantoorpand van de Commerzbank, de Messe naar de kroon gaan steken. Bij de constructie van de fundering van dit enorme gebouw, vormen vier Liebherr draadkranen de dragermachines voor paalboorinstallaties, waarmee maar zelden palen van deze afmetingen elders in Europa zijn gemaakt.

Zij leveren het boorvermogen voor 50 meter lange buispalen door een 40 meter dikke kleilaag tot 10 meter in de onderliggende vaste kalklaag. Het Duitse funderingsbedrijf Grund- und Pfahlbau GmbH uit Frankfurt, een dochterbedrijf van Bilfinger + Berger BauAG is verantwoordelijk voor dit niet gemakkelijke karwei. Maar het Bilfinger + Berger bouwconcern heeft in Oost-Azie reeds de te jaren meer van dit soort opdrachten met succes geklaard. Een onmisbare steun bij deze werkzaamheden waren ook toen de nu weer in Frankfurt ingezette Liebherr HS 871 HD machines.

Het torengebouw van de Commerzbank wordt gebouwd op in totaal 111 boorpalen met diameters van ent180 cm respectievelijk ent 150. Deze worden 10 meter diep in de dragende kalklaag verankerd, om het gebouw zijn vereiste stabiliteit te geven. Teneinde de 50 meter lange palen binnen de gestelde bouwtijd te ke realiseren zijn naast de HS 871 HD kranen ook nog een HS 881 HD en een HS 872 HD ingezet.

Bouwdoossysteem

Met boorgrijpers wordt de grond uit de geboorde paalgaten verwijderd, terwijl ter ondersteuning van het boorgat met de boorpaalmachines tegelijkertijd dubbelwandige buizen in de grond worden neergelaten.

De Liebherr draad-graafmachines zijn door hun, tot in de schakelkast, consequent doorgevoerde bouwdoossysteem uitstekend toegerust voor verschillende funderingstechnieken. Hierdoor zijn de machines ook inzetbaar met verschillende buispaalboorinstallaties waarbij de aandrijving wordt verzorgd door middel van een externe Power Pack ofwel via de machinehydrauliek van de kraan zelf. De Liebherr draadkranen uit de nieuwe 3-serie zijn uit te rusten met een extra hydraulisch pakket waarmee de buispaalmachine met behulp van snelkoppelingen op de machinehydrauliek is aan te sluiten. Om de boorinstallatie op het po snel te ke verplaatsen is deze met bouten tegen de voorste tussenbalk van de rupsonderwagen gemonteerd.

Hoge trillingen

Het elektronische Litronic stuursysteem van de draadkranen is bestand tegen werkzaamheden onder zeer zware omstandigheden en is opgewassen tegen hoge trillingen. De Liebherr HD 872 HD is met het (MDE) elektronisch registratiesysteem uitgerust, met behulp waarvan het gehele funderingsproces op beeldscherm is te volgen en voor analyse is op te slaan. In totaal 8 verschillende functies worden met symbolen op het beeldscherm aangegeven. Bij storing wordt de desbetreffende functie op het scherm opgelicht en de aard van de storing met text omschreven.

De Liebherr draadkranen in de bouwput van het nieuwe kantoorpand van de Commerzbank in Frankfurt. Toegerust met buisboorpaalinstallaties worden met deze machines in totaal111 boorpalen ent 180 cm en ent150 cm gemaakt met lengten tot 50 meter.

Reageer op dit artikel