nieuws

Landgoedachtig wonen aan Maas in Den Bosch

bouwbreed Premium

Het Engelersluisgebied in Den Bosch moet een landgoedachtig karakter krijgen met bossen, kasteelachtige woongebouwen, een tuinlandschap en een golfbaan. Dit staat in de structuurvisie over dit gebied dat overigens de naam Haverleij gaat krijgen.

Op een mooie plek in een bocht van de Maas en de sluis bij Engelen op een 200 hectare groot gebied moet een opmerkelijk, hoogwaardig en eigentijds woon-, natuur- en recreatiegebied komen dat plaats biedt voor zo’n 1000 koopwoningen.

De in opdracht van de gemeenten, Bouwfonds Woningbouw en Heijmans Projectontwikkeling door Sjoerd Soeters Architecten en H+N+S Landschapsarchitecten en Grontmij Noord-Brabant gemaakte structuurvisie moet daarbij de gedachte oproepen aan landgoed. Een modern landgoed met traditionele elementen als een bos, landbouwpercelen, lanen, gebouwen en moderne ingredienten als natuurbehoud en -ontwikkeling, sport, spel en bosbouw.

Tweeverdieners

Bij de sluis bij Engelen komt het gros van de woningen (400), die als een soort kasteel oprijzen langs de oevers van de Dieze. In de bossen en de tuinen komen nog eens 9 woonkastelen met elke 60 tot 70 woningen.

De woningen zijn voor 80% in de prijsklasse van f. 250.000 tot f. 350.000 en vooral bedoeld voor tweeverdieners. In de opzet van het plan zijn daarom ook geen voorzieningen opgenomen, zelfs geen school. De bedenkers gaan ervan uit dat het gros van de toekomstige bewoners dinkies (double income no kids) zullen zijn.

Of zoals Sjoerd Soeters zei: “Het is voor de spijtoptanten uit Brasschaat die genoeg hebben van dennenbossen, die na fiscale wijzigingen in Belgie weer terugkomen.”

Engelse landgoederen

Bij het ontwerpen zei hij geinspireerd te zijn door de Engelse landgoederen uit de 18de eeuw. Ook daar was sprake van een door de architecten gecreeerde woestheid en waterpartijen.

Van de in totaal 200 hectare beslaan de tuin, het wandelbos en de rietzone ongeveer 80 hectare. Voor de woningen is 40 hectare gereserveerd en voor de golfbaan 60 hectare.

De ontwerp-structuurvisie is door B en W van Den Bosch vastgesteld. Na de zomer begint de inspraakprocedure. Begin 1997 wordt de structuurvisie definitief vastgesteld waarna in 1998 begonnen kan worden met de bouw van de eerste woningen in een tempo van zo’n 200 woningen per jaar.

Reageer op dit artikel