nieuws

Kosten van files meer dan anderhalf miljard

bouwbreed

De economische schade als gevolg van files en langzaam rijdend verkeer beliep vorig jaar iets meer dan f. 1,5 miljard. In vergelijking met de cijfers van 1994 komt dit neer op een stijging van zo’n f. 50 miljoen. In 1993 waren de kosten nog f. 1,260 miljard.

Dit blijkt uit de studie die het onderzoeksbureau NEA jaarlijks verricht in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Met de congestie waren vorig jaar 62,3 miljoen uren aan wachttijden voor personen (bestuurders en inzittenden) gemoeid. In 1994 was het tijdverlies nog 60 miljoen ‘personenuren’, in 1993 bijna 50 miljoen uren.

In 1986 was de economische schade van files nog f. 931 miljoen. In 1988 werd de grens van een miljard gulden overschreden. Vorig jaar was voor het eerst sprake van meer dan f. 1,5 miljard schade.

Reageer op dit artikel