nieuws

‘Italiaanse overstroming had voorkomen ke worden’

bouwbreed

De gevolgen van de overstromingen aan de Italiaanse westkust die vorige maand hele dorpen wegvaagden, worden met de dag triester: dertien doden zijn geborgen en de totale schade bedraagt meer dan f. 70 miljoen. De minister van Binnenlandse Zaken Giorgio Napolitano heeft al de parlementaire toezegging voor f. 50 miljoen gekregen.

Het hoofd van de provincie Toscane, Vannino Chiti krijgt de taak van coordinator om de gelden te verdelen. Als commissaris van de noodtoestand is hij ervan overtuigd dat de schade in Toscane de half miljard gulden zal overschrijden.

Op een persconferentie in Rome benadrukte minister Napolitano dat de ramp in Versilia en Garfagnana absoluut niet was te voorzien. Volgens het weerkundige instituut in Pisa behoorde de neerslag tot de hoogste sinds vijfhonderd jaar in deze regio.

Kerktoren bleef staan

Binnen vier uur viel hier 150 millimeter regen. Dit liep in 13 uur op tot 500 millimeter. De tot dan toe bijna droge rivierbedding van de Serchio heeft het water niet ke verstouwen deels door de bodemgesteldheid, deels door de achterstand aan preventieve werkzaamheden aan de oever. Bovenal speelt ontginning van het getroffen gebied een doorslaggevende rol. Autowegen, treintrajecten en heuvels zijn verworden tot modderpoelen, waarbij het stadje Cardoso, op de kerktoren na, geheel verdween.

Volgens de minister van Milieu, Edo Ronchi, had de catastrofe wel degelijk voorkomen ke worden: de bossen in dit gebied worden te jong gekapt, heuvels liggen braak bij gebrek aan boeren om ze te bewerken, en het vele cement van wegen en bebouwing laat geen water door.

Risicogebieden

Ronchi stelt: “Het fenomeen overstroming dat Italie steeds meer teistert, blijft een kwestie van onvoldoende gelden voor preventie. De afgelopen tien jaar heeft wateroverlast van deze orde tot een schade van f. 50 miljard geleid. Nog steeds zijn de risicogebieden niet volledig in kaart gebracht en is de wet van 1989 die voorziet in het beveiligen van lage terreinen en rivierbeddingen nog altijd niet in praktijk gebracht. Zo verliezen we telkens een veelvoud van de genoemde miljarden.”

In de noordelijke provincie Friudi bedraagt de schade al f. 100 miljoen. Aan de beveiliging van het gebied langs de Arno is de afgelopen dertig jaar niets gedaan en de situatie verslechtert. In augustus wordt een plan besproken dat de Arno meer ‘lucht’ moet geven, als die buiten de oevers zou treden. Men wil tientallen reservoirs aanleggen waarin het teveel aan water kan worden opgevangen. De kosten worden geraamd op f. 2,5 miljard.

Reageer op dit artikel