nieuws

Israel traineert aanleg haven Gazastrook

bouwbreed

De Israelische autoriteiten traineren de aanleg van een haven in de Gazastrook. “De samenwerking met de Israeliers verloopt stroef. Hun opstelling is minder constructief dan we hadden gehoopt”, aldus het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking in Den Haag. Nederland stelt voor de haven f. 40 miljoen beschikbaar.

Een van de problemen bij de aanleg van de haven was het vervoer van een drijvend werkeiland. Dat lag voor de kust van Libanon en had al in december vorig jaar in de Gazastrook moeten arriveren. Dat gebeurde pas in april. Israel schreef voor dat het ponton vanuit Libanon eerst naar Cyprus moest. Van daaruit ging het naar de Israelische haven Ashdod en vervolgens over de weg naar Ashkelon. Daar werd het gevaarte weer in elkaar gezet en naar de bouwplek gesleept.

Volgens de Palestijnse vertegenwoordiger in Nederland, Y. Habbab, wil Israel bovendien dat de haven 400 meter opschuift. Poleider F. Visser, die aan het hoofd staat van een internationaal consortium voor de aanleg van de haven, bevestigt dat de Israeliers de haven iets verderop willen hebben om er beter toezicht op te ke houden. Ook moet nog een gesprek tussen de Palestijnen en Israeliers plaatshebben over de precieze bouw en de invulling van de haven.

De financiering van het po ter waarde van ruim f. 102 miljoen is nog steeds niet rond. Het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking verwacht dat de Europese Investeringsbank binnen enkele maanden een lening goedkeurt. Nederland levert de grootste financiele bijdrage voor de kleine haven op twee kilometer afstand van de stad Gaza. Frankrijk betaalt f. 34 miljoen. Duitsland haakte af.

Analyse

Op dit moment vindt in Nederland de analyse plaats van bodemmonsters die de afgelopen maanden in de Gazastrook zijn genomen. Daarna zullen materialen naar de bouwlocatie worden gebracht. Volgens poleider Visser kan de daadwerkelijke aanleg dan na de winter, in maart 1997, beginnen. Dat is een jaar later dan aanvankelijk gepland. “Eind 1997 ke dan de eerste boten afmeren”, aldus Visser.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels