nieuws

In september openen twaalf personeelsdiensten bouw Start Bouw wordt grootste ‘flexbemiddelaar’ in sector

bouwbreed Premium

Met de opening, in september, van twaalf door het land verspreide vestigingen van Start Bouw wordt deze uitzendorganisatie waarschijnlijk de grootste bemiddelaar van flexibel personeel in de sector. Start houdt voor de eerste periode rekening met een forse verliespost. Het bedrijf beschouwt het echter als een investering die zijn geld dik zal opbrengen wanneer het uitzendverbod in de sector in 1998 op de helling gaat.

De een na grootste uitzendorganisatie in ons land pakt meteen flink uit. Waar de SFB Groep, samen met Content, enkele maanden geleden nog trots aankondigde binnen een jaar zes vestigingen van bouwbemiddelaar Constructief in het land te willen hebben, begint Start meteen met een bouw-personeelsdienst in elke provincie.

Nagenoeg alle zichzelf respecterende uitzendorganisaties hebben zich nu een plaats verworven op de felbegeerde markt voor bemiddeling van bouwplaatspersoneel, die naar verwacht in 1998 zal opengaan.

Landelijk manager Dick Speksnijder van Start Bouw is hard bezig alles voor september van dit jaar rond te krijgen. Hij moet panden huren en her en der worden mensen met kennis van de bouwnijverheid ‘weggekocht’ om zich in te zetten voor de nieuwe bouwpoot. Diverse functionarissen, werkzaam bij de bouwbonden, de SFB Groep of een Regionaal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening hebben hun werkgever bedankt en zitten nu op een Start-stoel.

De uitzendgigant slaat hiermee een geheel andere weg in dan de overige grote uitzendorganisaties, die vrijwel allemaal hun kennis van de bouw via overnames hebben ingekocht. Zo heeft Ecco de Brouwer Groep uit Leerdam overgenomen, is Content in zee gegaan met de SFB Groep en gaat Randstad in de weer met Bouwflex.

Start gaat er vanuit dat zijn kennis en infrastructuur voldoende zijn om zich op de bouwmarkt te begeven. Speksnijder: “We hebben al een marktaandeel in het uitzenden van kaderpersoneel voor de bouw. Dat, gevoegd bij ons fijnmazige kantoornetwerk en de kennis van onze nieuwe medewerkers, maakt dat we klaar zijn voor alle vormen van flexibele bemiddeling in de sector.”

Hoofd boven water

Ook als het uitzendverbod gehandhaafd blijft, wat overigens niet waarschijnlijk is gezien de uitspraken van de Stichting van de Arbeid hierover, denkt Start met zijn twaalf personeelsdiensten voor de bouw het hoofd boven water te ke houden. “Natuurlijk willen we op termijn graag in bouwplaatspersoneel bemiddelen. Alleen in deze sector geldt immers nog een verbod op uitzenden, dus op het moment dat die markt open gaat is er een behoorlijk potentieel. Het landelijk flexpercentage ligt op nu 3,1%. In onze berekeningen hebben we eenzelfde percentage in gedachten als het gaat om bouwvakkers. Ik verwacht niet dat het zo’n vlucht zal nemen als in Frankrijk, waar rond de 10% van wat op de steigers staat uit uitzendkrachten bestaat. Maar je weet het natuurlijk nooit”, zo voegt hij eraan toe.

Tot het verbod van tafel is zal Start zich verder specialiseren in het bemiddelen van kaderpersoneel. “Daarnaast gaan we het collegiaal in- en uitlenen van bouwvakkers uitbreiden, willen we een rol gaan spelen in scholing en zullen we diensten op het gebied van werving en selectie gaan aanbieden”.

Start zal in de loop van september een uitgebreide campagne gaan voeren die de nieuwe activiteiten onder de aandacht moet brengen.

Reageer op dit artikel