nieuws

Geleen akkoord met bouw Middengebied

bouwbreed

De gemeenteraad van Geleen heeft groen licht gegeven aan het Raamplan Middengebied. Dit is een 40 ha groot landbouwgebied tussen Sittard en Geleen met ruimte voor de bouw van 1150 woningen – in vier fases – in de vrije sector en het nieuwe Maaslandziekenhuis. Hiervoor wordt 10 ha gereserveerd.

Voor de bebouwing moeten grote gasleidingen, 200 meter worden verlegd, richting Middenweg. Kosten rond de f. 20 miljoen. Die worden verhaald op de bouwkavels. Het ziekenhuis hoeft niet mee te betalen aan het verplaatsen van de gasleidingen.

Door de goedkeuring van het plan verdwijnt het aanleggen van het Middenbos, voorlopig tien jaar, uit het zicht. Voor de fractie Groen Links een doorn in het oog. Het amendement om de gasleidingen niet te verplaatsen en de strook grond te bebossen, werd verworpen.

Omdat het plan een Vinex-locatie is wil GroenLinks ook sociale woningbouw toestaan. “Dat is in heel Nederland zo”, aldus fractievoorzitter J. Muijtjens. B en W laten onderzoeken of de bouw van honderd woningen mogelijk is. Muijtjens zegt dat Geleen, qua invulling van het plan fase 1, met handen en voeten gebonden is aan de plaatselijke poontwikkelaar Keulen IBC BV, die hier flinke lappen bouwgrond bezit. De Woningstichting Geleen, die ook bouwen wil in het gebied, komt niet aan bod.

Reageer op dit artikel