nieuws

Costain moet zich bewijzen in kritiek jaar

bouwbreed Premium

Ondanks een financiele reddingsoperatie is de Britse bouwer Costain nog niet uit de gevarenzone. De financiele injectie door de Maleisische onderneming Intria Berhad en de banken heeft een dreigend faillissement afgewend, maar volgens insiders kan het orderboek in de toekomst voor problemen zorgen.

“Costain heeft de afgelopen tijd zeer agressief ingeschreven op tenders. Het wilde potentiele investeerders natuurlijk een goed gevulde orderportefeuille laten zien. Maar wellicht dat de Maleisiers er over een tijdje achter komen dat ze nieuwe verliezen hebben gekocht”, aldus een concurrent onder de Britse aannemers.

ABN Amro zal blij zijn dat Costain niet het loodje heeft gelegd. De Nederlandse bank bouwt zijn nieuwe Londense hoofdkantoor op het terrein van de Spitalfields markt in de City. Costain is samen met BICC en de Zweedse projectontwikkelaar SPP eigenaar van Spitalfields en samen met BICC-dochter Balfour Beatty bouwt Costain het kantoor van de Nederlandse bank.

Over het jaar 1995 boekte Costain een verlies van maar liefst 131 miljoen pond ( f. 347 miljoen), waarvan 38 miljoen pond ( f. 101 miljoen) te wijten was aan verlies uit normale bedrijfsvoering. De rest betrof buitengewone verliezen, waaronder een afschrijving van 32 miljoen pond ( f. 85 miljoen) op de participatie van Costain in het terrein rond de Spitalfields markt. “Deze halvering van de boekwaarde is de weerslag van onze beslissing om het terrein snel te ontwikkelen en niet over een langere periode”, aldus een woordvoerder van Costain.

Costain nam verder een boekverlies over de waarde van zijn Amerikaanse kolenmijnen en internationale pijpenleggers operatie. De Britse aannemer wil beide activiteiten afstoten. De prijs die Costain krijgt voor de Amerikaanse mijnen zal een grote invloed hebben op de financiele positie van de onderneming. Schattingen van de verkoopwaarde lopen uiteen van f. 125 miljoen tot f. 200 miljoen.

Kapitaaluitbreiding

De kapitaaluitbreiding met 73 miljoen pond ( f. 193 miljoen) van Costain kwam maar net op tijd. Begin juni had Costain een netto schuld van 106 miljoen pond ( f. 281 miljoen) en een negatief eigen vermogen van 30 miljoen pond ( f. 80 miljoen).

De notering van Costain aan de beurs van Londen blijft geschorst tot de kapitaaluitbreiding eind deze maand is afgerond. De huidige grootaandeelhouders van Costain hebben al laten weten dat ze deze kelk aan zich voorbij zullen laten gaan. Zowel de Kurafi groep (Koeweit) als Raymond International (Saudi-Arabie) heeft momenteel 19% van de aandelen maar ze zullen niet inschrijven op de emissie. Hun participatie zal dus sterk verwateren.

Volgens algemeen directeur Alan Lovell van Costain is de emissie “de enige manier om de essentiele steun van de banken te verwerven”. Volgens analist Mark Haig van de UBS-bank in Londen kan de alliantie met Intria Berhad de Britse bouwer flinke voordelen opleveren. “Costain realiseert slechts 15% van zijn omzet in het Verre Oosten. Het is moeilijk te kwantificeren, maar ongetwijfeld zal de band met Intria Berhad voor meer opdrachten in het Verre Oosten zorgen.”

Reageer op dit artikel