nieuws

Braziliaanse regering in actie tegen ontbossing

bouwbreed

De Braziliaanse regering stelt een kapverbod van twee jaar in voor mahoniehout en voor een tweede harde houtsoort die bekend staat onder de naam virola surinamensis.

Ook mag een deel van de bosgrond niet meer in landbouwgrond worden omgezet. Dat betekent dat de boeren in de regio nog maar 50 procent van hun grond voor landbouwdoeleinden mogen gebruiken, van het gedeelte met jonge bomen maar 20 procent. Met deze maatregelen wil de Braziliaanse regering de voortgaande ontbossing van het Amazonegebied tegengaan.

De maatregelen kwamen tot stand na aanbevelingen door het comite van waakzaamheid en informatie voor ontbossing en branden, gevormd door hoge functionarissen van verscheidene ministeries. Het comite constateerde dat de ontbossing in de jaren 1993 en 1994 opliep tot bijna 15.000 vierkante kilometer per jaar. Alhoewel dat getal lager is dan de omvang van de ontbossing in het afgelopen decennium, toen jaarlijks ruim 21.000 vierkante kilometer bos verdween, is dit cijfer veel hoger dan de ontbossing van 1991 toen er ruim 11.000 vierkante kilometer regenwoud werd gekapt.

De vertegenwoordigers van de ministeries bevalen een minitieuze bewaking per satelliet aan van de voortgang van de ontbossing en branden in een gebied dat meer dan vijf miljoen vierkante kilometer beslaat.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels