nieuws

Beton voor Hoogovens gekoeld met stikstof

bouwbreed Premium

Op het terrein van Hoogovens te IJmuiden wordt een fabriek gebouwd met betonmortel, die voorafgaand aan het storten wordt gekoeld met vloeibare stikstof.

De betonmortel mag bij het storten niet warmer zijn dan 12 tot 13 gr. C. Een hogere temperatuur zou namelijk schade aan de constructie ke veroorzaken. Door het koelen wordt de thermische uitzetting en krimp tijdens de verharding verminderd. Daardoor is de kans op scheurvorming geringer dan bij ongekoeld beton.

Het po betreft een zogenaamde luchtsplitsingsfabriek. Hij wordt gebouwd door aannemingsbedrijf Visie Bouw BV te Beverwijk. Er wordt op drie plaatsen in totaal ca. 700 m3 beton gestort, voor de vloeren en wanden van een koeltoren, een machinehal en de fundering van een zuurstofcompressor.

Speciale installatie

In plaats van te wachten op een kouder seizoen is gekozen voor het koelen van het beton. Het gebruik van stikstof is een alternatief voor het instorten van verloren koelwaterbuizen.

De betonmortel voor het po te IJmuiden wordt geleverd door Mebin BV. De vloeibare stikstof heeft een temperatuur van – 196 gr. C en wordt pas op de bouwplaats in de betonmixer ingebracht. De koude verspreidt zich gelijkmatig door de betonmortel en het stikstof verdampt als een inert en ongevaarlijk gas in de atmosfeer. De leverancier van de vloeibare stikstof is Hoek Loos, die hiervoor een speciale mobiele installatie heeft ontwikkeld, met een lans waarmee de vloeistof in de draaiende mixer wordt gespoten. De engineering van het po is verricht door Linde AG te Munchen, in samenwerking met IV Consult te Papendrecht. Linde is eerder betrokken geweest bij onder andere het koelen van beton voor de brug over het Kattegat tussen Denemarken en Zweden.

Reageer op dit artikel