nieuws

Belgische markt voor cement blijft krimpen

bouwbreed Premium

Het cementverbruik in Belgie is in 1995 enigszins gedaald. De Federatie van de Belgische Cementnijverheid (Febelcem) te Brussel verwacht voor 1996 een verdere krimping van de markt met ca. 2%. Dat staat in het jaarverslag 1995 van Febelcem. De omvang van zowel de woningbouw als de utiliteitsbouw in Belgie is afgenomen. “Gelukkig hebben verschillende grote poen, zoals het Belgische trace van de hsl, het spoorvernieuwingsprogramma Star 21 en de zuiveringswerken de daling iets ke indijken”, aldus het jaarverslag.

De Belgische cementindustrie gaat ondertussen wel door met investeren, voor een belangrijk deel in faciliteiten voor de productie van composiet-cement samengesteld met reststoffen uit andere industrieen. Daarnaast worden afvalstoffen ingezet als vervangende brandstof.

Volgens het jaarverslag is in 1995 in Belgie 5,7 miljoen ton cement verbruikt. Dat is 3,4% van het totaal in de Europese Unie ofwel 566 kg per inwoner van Belgie. Er is door de cementindustrie voor ca f. 105 miljoen geinvesteerd. De Belgische producenten leverden 5,2 miljoen ton (2,9% minder dan in 1994), waarvan 79% bulk en 21% verpakt.

De export van grijs cement bedroeg 2 miljoen ton (1% minder dan in 1994). In de Belgische cementindustrie zijn ca. 1800 mensen werkzaam.

Reageer op dit artikel