nieuws

Bekende architecten ontwerpen tuinhuisjes voor Denemarken

bouwbreed Premium

Veertien bekende architecten uit verschillende landen voeren in de Deense gemeente Vallensbaek bij Kopenhagen hun ontwerp voor een volkstuinhuisje.

Dit soort zomerbehuizingen staan in het Duits bekend onder de aanduiding ‘Gartenlaube’ en worden in het Deens betiteld als ‘kolonihavehus’. Vallensbaek heeft voor dit po van volkscultuur drie hectare voormalige fruitboomgaard beschikbaar gesteld, welk areaal zich in de loop der jaren dient te ontwikkelen tot een toeristische attractie in de vorm van een architectuurpark. De architecten die – pro deo – meedoen zijn Leon Krier uit Luxemburg, Mario Botta uit Zwitserland, Arata Isozaki uit Japan, Enric Miralles uit Spanje, Josef Paul Kleihues, Duitsland, Aldo Rossi, Italie, Dominique Perrault, Frankrijk, Richard Rogers, Engeland, Alvaro Siza, Portugal, Heikkinen-Komonen, Finland, Michael Graves en Richard Meier uit de USA en So/ren Robert Lund en Henning Larsen uit Denemarken.

In het nieuwe museum voor moderne kunst Arken bij Kopenhagen zijn tot 21 augustus dit jaar de tekeningen en modellen te bezichtigen van de volkstuinbehuizingen en in de loop van deze en volgende zomer worden ze in vol formaat (dat wil zeggen 2,5 bij 3 meter) gebouwd. De opzet is om daarna een nieuwe ploeg architecten uit te nodigen om de verzameling aan te vullen tot 25 in de periode tot het jaar 2000.

Het po – ‘Kolonihaven’ – wordt gesponsord door het Deense bouwbedrijfsleven, dat materialen ter beschikking stelt en mede gefinancierd door de organisatie van het Europese cultuurjaar Kopenhagen ’96 en het cultuurministerie met 700.000 kronen ( f. 210.000).

Reageer op dit artikel