nieuws

Auto’s weer te hard langs wegwerkers

bouwbreed Premium

Automobilisten rijden sinds vijf weken weer massaal te hard langs de wegwerkers op de A15. De politie heeft tot nu toe 4000 bonnen uitgedeeld, goed voor een miljoen gulden. Op deze rijksweg ten zuiden van Rotterdam geldt wegens werk aan de weg tussen de Botlektunnel en knooppunt Ridderster in beide richtingen een snelheidslimiet van 70 kilometer per uur en een inhaalverbod. Wegwerkers maken de weg breder en leggen een aantal op- en afritten aan.

Van de 4000 bonnen hadden er 3750 betrekking op te hoge snelheden. Een van de hoogst gemeten snelheden bedroeg 187 kilometer per uur. De andere overtredingen gingen om het negeren van een rood kruis boven de rijbaan, inhaalverboden en rijden over de vluchtstrook.

“Het werkelijke aantal overtredingen is veel hoger”, zegt een politiewoordvoerster. “We konden niet permanent controleren. Er staan geen vaste camera’s bij wegwerkzaamheden.”

Met een gerichte actie wist de politie vorig jaar en in de eerste helft van dit jaar het aantal jakkeraars langs wegwerkers terug te dringen. In 1995 reed een kwart van de automobilisten te hard, bij eerdere controles dit jaar was dat 14 procent. Het Korps Landelijke Politiediensten dacht vorige maand nog dat de gerichte acties succes hadden. In 1994 lapte nog rond zeventig procent van de automobilisten de snelheidsbeperking bij wegwerken aan zijn laars. Dat leidde tot 1200 ongevallen, de dood van twee wegwerkers en het total loss van vijftig bebakeningswagens.

Reageer op dit artikel