nieuws

Waterdoorlatende en geluidsarme bestrating

bouwbreed Premium

Metten Stein + Design GmbH te Overath in Duitsland brengt twee betonnen bestratingsprodukten op de Nederlandse markt. Het zijn de Aquatop2 waterdoorlatende tegels en de Sonostop geluidsarme straatstenen.

De produkten worden in Nederland vertegenwoordigd door M. Schemkes Handelsagentschap te Wadenoyen. De Aquatop2 tegels meten 20 bij 20 cm, bij een dikte van 8 of 10 cm. Ze hebben een zestal gaten aan het oppervlak en aan de onderzijde twee kanalen, waardoor regenwater snel in de bodem verdwijnt. De ondergrond moet dan wel in staat zijn om het water door te laten. Het is een alternatief voor het verzamelen van water in goten en afvoeren, zoals bijvoorbeeld gebeurt bij een wegdek van asfalt of dicht beton. Het regenwater komt niet in het riool, maar voegt zich bij het reeds aanwezige grondwater. Dat komt de stand van het grondwater ten goede.

Minder rolgeluid

Het tweede produkt, de Sonostop geluidarme straatstenen, heten in het Duits ‘Leise Fahrbahn’. Het zijn in verhouding grote stenen (20 bij 15 cm, bij een dikte van 12 of 15 cm), dus de bestrating heeft minder voegen. Dat scheelt in het rolgeluid, veroorzaakt door het contact tussen banden en de wegverharding. Bovendien worden de stenen in een 45 gr. -verband gelegd. Daardoor worden schuif- en wringkrachten goed opgevangen. Ook wordt door dit verband het rolgeluid beperkt. Volgens het handboek van Metten Stein + Design is er bij snelheden tussen 30 en 50 km/uur geen verschil in geluidssterkte tussen een bestrating van Sonostop stenen en een wegdek van asfalt. De Sonostop betonnen straatstenen zijn er in vier verschillende uitvoeringen, die aansluiten bij de andere produkten van Metten Stein + Design.

Reageer op dit artikel