nieuws

Voor kantelen kraan acht maanden geeist

bouwbreed

Politiek Den Haag zou bij nalatigheden invordering van diploma’s in de bouwwereld mogelijk moeten maken. Dat zou het werken op bouwterreinen een stuk veiliger maken.

Dat zei officier van justitie mr. C. Bosscher-Boon woensdag voor de rechtbank in Alkmaar. Zij eiste tegen de 38-jarige gediplomeerde kraanmachinist A.S. uit Heerhugowaard wegens dood door schuld acht maanden celstraf waarvan twee voorwaardelijk.

De mobiele telekraan, bestuurd door S., kantelde op 10 juli 1995 op een bouwkeet van het Alkmaarse bouwbedrijf Tauber in Heerhugowaard. Twee mannen kwamen om het leven. Een derde raakte ernstig gewond aan de rug. Vijf anderen in de bouwkeet kwamen er met lichte verwondingen en een hoop schrik af. De kraan, eigendom van loonbedrijf Jos Blom, was ingehuurd door Wilma, die bezig was met de bouw van 320 woningen. Bouwbedrijf Tauber werkte naast Wilma.

De kraanmachinist had volgens de officier alles fout gedaan wat hij fout kon doen en de veiligheidsvoorschriften niet nageleefd. De verdachte beweerde dat wanneer hij alle voorgeschreven regels zou naleven, hij zijn werk op die bouwplaats niet had ke doen. “En dan vlieg ik eruit.”

De verdachte vervoerde aan zijn kraan vier ton steeksteigers. Toen hij na een bocht zag dat een aantal stalen platen waar hij over moest rijden was verwijderd, probeerde hij te keren. Hij kwam in los zand terecht en kantelde. De giek kwam midden op een bouwkeet terecht.

De officier verweet de man een opeenstapeling van nalatigheden. Zo had hij tevoren niet bekeken of de route veilig was. Ook had de verdachte de lastmomentbegrenzer niet ingeschakeld en had hij verzuimd de last te borgen. Daardoor kon deze gaan slingeren en werd het kantelingsgevaar vergroot.

Bovendien was de top van de giek onnodig zwaar belast door de bouwmaterialen op vijf meter hoogte te vervoeren en door de kubel en de hulpgiek niet te verwijderen. Ook liet de man na de stempels van de kraanwagen uit te schuiven. “Van een gediplomeerde mag je anders verwachten”, aldus Bosscher.

De rechtbank doet op 19 juni uitspraak.

Reageer op dit artikel