nieuws

Verzwaring Lekdijk-West gaat heel wat meer kosten

bouwbreed Premium

De kosten voor de versterking van de 3,5 kilometer lange Lekdijk West bij Bergambacht zijn waarschijnlijk acht keer hoger dan het bedrag waarvan aanvankelijk uit was gegaan.

Dijkgraaf J. Veurink van het Hoogheemraadschap voor de Krimpenerwaard sprak in oktober op de eerste bijeenkomst voor dijkbewoners over ongeveer f. 3,5 miljoen. Het bureau Heidemij Advies komt echter uit op f. 25 miljoen gulden.

Het bureau, dat in de arm is genomen door het Hoogheemraadschap, kwam na een grove berekening uit op twintig miljoen gulden, maar stelde dat deze week al bij tot f. 25 miljoen. Dit bedrag kan zelfs nog hoger uitvallen als een aantal zaken er nog bij moet worden opgeteld. Het gaat dan om de uitkoop van een buitendijks gelegen zand- en grindhandel, de kosten voor de afvoer van sterk vervuild rivierslib, vergunningen, kabels, leidingen en tijdelijke voorzieningen en het verleggen van het innamepunt van de watertransportleiding van het Duinwaterbedrijf Zuid-Holland.

Volgens W. Gileamse, hoofd technische dienst van het Hoogheemraadschap, heeft Veurink vorig jaar voor zijn beurt gesproken. “We waren toen nog maar net bezig met plannen maken. Het bedrag dat Veurink toen noemde, was op geen enkel ontwerp gebaseerd. Inmiddels zijn we verder en weten we meer”‘, zegt Gileamse, die zich echter niet liet verleiden om zelf een schatting van de totale kosten te maken.

Reageer op dit artikel