nieuws

Ventilatie onafhankelijk van dakraam steeds vaker nodig

bouwbreed

RBB heeft een ventilatiedoorvoer op de markt gebracht die onafhankelijk van zijn Atelier en Panorama dakramen voor de ventilatie zorgt.

De eisen van ventilatie in verblijfsruimten, waaronder die op zolder, zijn drastisch gewijzigd door het nieuwe Bouwbesluit. Hierdoor voldoet een dakraam met ingebouwde ventilatie volgens RBB ternauwernood meer aan de eisen. In de meeste gevallen dient dan ook te worden gekozen voor een ventilatie onafhankelijk van het dakraam.

De ventilatie dakdoorvoer, die RBB Verkoopkantoor BV te Montfoort op de markt heeft gebracht, voldoet hieraan en aan NEN 1087. De doorvoer is te leveren in de kleur van de gekozen dakpannen, zodat hij nauwelijks opvalt in het geheel van het dak. Het bedrijf heeft voor deze oplossing ook gekozen, omdat het inbouwen van een ventilatie in de dakramen die voldoet aan de huidige eisen, zoveel daglicht zou wegnemen, dat het dakraam nauwelijks meer aan zijn doel zou beantwoorden. Bovendien zou de ‘vrijheid’ van het plaatsen van de dakramen worden beperkt.

Door nu de ventilatie onafhankelijk te maken, is dit probleem ondervangen. In het Bouwbesluit worden namelijk niet alleen eisen gesteld met betrekking tot de ventilatie en luchtverversing van verblijfsruimten, toilet en badruimte, maar ook aan comfort. Dat betekent dat de ventilatie windafhankelijk geregeld moet ke worden. Alleen de standen open en dicht zijn volstrekt onvoldoende. Verder is vereist, dat de ventilatie boven de 1,80 meter plaatsvindt, om daarmee de kans op tocht voldoende te verminderen.

Reageer op dit artikel