nieuws

Veel geld nodig voor Noorse drinkwatervoorziening

bouwbreed

De gemeentelijke overheden in Noorwegen staan de komende vier jaar voor investeringen ter waarde van 6 miljard kronen ( f. 1,5 miljard) in de drinkwatervoorziening.

De drie grote steden Oslo, Bergen en Trondheim nemen de helft van dit bedrag voor hun rekening en zijn gedeeltelijk al een eind op weg met de invulling van de plannen. Van de 1600 waterwinningslocaties moeten er 1200 aangepast worden aan de richtlijnen van de EU. Dat betekent de vervanging van winningsgebieden of zuiveringsinstallaties of leidingstelsels dan wel een combinatie van deze maatregelen.

Dat blijkt uit een overzicht van het nationale instituut voor volksgezondheid. De meeste watervoorzieningsinstallaties in Noorwegen stammen uit de periode van direct na WO II en zijn inmiddels verouderd. Er is sprake van lekkage, terwijl zich ook problemen voordoen met de waterkwaliteit. Genoemd instituut schat dat dit de maatschappij jaarlijks 300.000 dagen afwezigheid door ziekte kost. De levensmiddelenindustrie loopt het risico de produktie van tijd tot tijd te moeten onderbreken in verband met het bacteriele niveau van het water.

Zowel binnen- als buitenlandse concerns hebben belangstelling voor de projecten die op stapel staan. Onder de buitenlandse ondernemingen vindt men namen als Lyonnais des Eaux, Krager (dochtermaatschappij van Generales des Eaux) en Purac (eigendom van Anglian Water).

Voor de consument brengen de investeringen grote prijsstijgingen met zich mee. Kubieke-meterprijzen van omgerekend ruim f. 4 tegen nu vaak nog minder dan f. 0,50 zullen geen uitzondering meer zijn, meent de afdeling voor waterhygiene van het instituut voor volksgezondheid.

Reageer op dit artikel