nieuws

Utrecht wil ring van parkeergarages

bouwbreed

Utrecht wil voor het jaar 2000 een ring van ondergrondse parkeergarages bouwen rond de oude binnenstad. Als die er zijn wordt parkeren op de historische grachten en monumentale pleinen verboden.

Het voorstel van B en W volgt de wens van veel bewoners en bedrijven om de binnenstad autoluw te maken. Voor veel inwoners waren de kilometers geparkeerd blik op de historische plekken als het Janskerkhof, de Oude en Nieuwe Gracht en de Neude en doorn in het oog. Van dat laatste plein zijn de auto’s inmiddels verdreven.

De parkeergarages moeten het centrum toch redelijk bereikbaar houden. Onder het park Lepelenburg aan de oostzijde moet een ondergrondse garage komen waar plaats is voor 375 wagens. Ten noorden van de binnenstad is een deel van het Griftpark gereserveerd voor parkeerders. Ook bij de Tolsteegsingel wil het gemeentebestuur ondergronds gaan. Na herinrichting van de omgeving van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het Paardenveld zou daar plaats zijn voor enkele honderden auto’s. Voor bewoners van de binnenstad zijn plaatsen gereserveerd in de nieuwe garages.

Een waslijst aan al uitgevoerde of nog te realiseren maatregelen moeten ervoor zorgen dat het centrum niet uitsterft door het wegblijven van automobilisten. Zo zijn daar de citytaxi, het nachtkaartje, de winkelexpres, Mobinet, de citybus, fietsenstallingen en bijbehorende routes, Park and Ride en het call-a-car-po.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels