nieuws

Thalys krijgt eigen Moerdijkbrug

bouwbreed

De Thalys, de hoge snelheids-trein naar het zuiden, krijgt een eigen brug over het Hollands Diep. De bestaande spoorbrug is te smal en te oud om de snelle trein het brede water over te laten steken.

De nieuwe brug komt tussen de oude spoorbrug en de nieuwe Moerdijkbrug. Op die manier worden natuur en milieu het minste aangetast. In 2003 zal de brug, die zo’n f. 200 miljoen gaat kosten, gereed zijn.

De kansen dat er toch een tunnel komt voor de hsl-zuid bij Prinsenbeek lijken toe te nemen. Uit een rapport van Rijkswaterstaat blijkt de tunnel aanzienlijk goedkoper dan tot nu toe werd aangenomen.

Een tunnel van 500 meter bij de Prinsenbeekse Valdijk kost f. 256 miljoen. Een open tunnelbak voor de hsl en de A16 kost het rijk slechts f. 45 miljoen minder. In de laatste variant van Breda en Prinsenbeek zou een tunnel nog uitkomen op f. 500 miljoen.

Strakke bundeling van A16 met de hsl-lijn inclusief ondertunneling bij Prinsenbeek blijkt nog meer milieuvoordelen op te leveren. Breda houdt mogelijkheden voor uitbreiding ten westen van Princenhage. Effen komt verder van de A16/hsl af te liggen. Overal hebben omwonenden 25 procent minder last van het lawaai.

Een tunnel bij Effen zit er nauwelijks meer in. Die is te duur en heeft een negatief milieu-effect.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels