nieuws

SVS wil ‘130 procents regeling’ compenseren

bouwbreed

Het opleidingscentrum voor schilders en stukadoors, SVS, te Waddinxveen wil geld beschikbaar stellen voor bedrijven die problemen krijgen indien de regering de ‘130 procents regeling’ doorvoert. Deze regeling houdt in dat ondernemers niet meer voor belastingaftrek in aanmerking komen indien personeel in opleiding meer dan 130 procent van het minimumloon verdient.

Leerbedrijven en samenwerkingsverbanden komen op dit moment nog in aanmerking voor een tegemoetkoming in de opleidingskosten. Jaarlijks mogen ze per leerling – 4500 van de belasting aftrekken. Het bedrag wordt in mindering gebracht op de totale loonheffing.

“Invoering van de 130 procents-regeling betekent dat de fiscale faciliteit vervalt als de leerling meer verdient dan 130 procent van het wettelijke minimumloon voor volwassenen”, aldus een toelichting van de SVS.

Dit heeft een nadelig effect op het leerlingwezen omdat in de leerbedrijven en samenwerkingsverbanden binnen het afwerkings en afbouwbedrijf het loon in een aantal gevallen boven 130 procent van het minimumloon ligt. Hoeveel bedrijven door de regeling gedupeerd dreigen te worden is vooralsnog niet exact bekend. Eerder was er sprake van dat door regeling duizenden leerlingen boven de 21 jaar zouden afhaken.

Reageer op dit artikel