nieuws

Staten Noord-Holland voor grenswijziging Amsterdam

bouwbreed

Een overgrote meerderheid van Provinciale Staten in Noord-Holland is voor een grenswijziging bij het westelijk havengebied in Amsterdam. Dat bleek tijdens een vergadering van de commissie openbaar bestuur in het Provinciehuis in Haarlem.

Door de grenscorrectie krijgt Amsterdam de beschikking over een deel van de Houtrakpolder, nu nog grondgebied van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Amsterdam wil er het havengebied uitbreiden door de aanleg van de Afrikahaven.

De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude en het kunstenaarsdorp Ruigoord, dat midden in de Houtrakpolder ligt, verzetten zich al jaren hevig tegen annexatie van het gebied. Over de kwestie loopt nog een procedure bij de Raad van State.

Vrijwel alle statenfracties steunden woensdag de annexatie van de 600 hectare grond. Alleen het AOV en de RPF/GPV-fractie willen de Houtrakpolder groen houden. Sommige statenleden hielden een pleidooi om de gedupeerde gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude financiele compensatie te bieden, maar gedeputeerde A. Wildekamp wilde daarover geen toezeggingen doen.

De Noord-Hollandse Staten nemen in oktober dit jaar een formeel besluit over de grenscorrectie, waarna de grond per 1 januari 1997 van Amsterdam wordt. De hoofdstad wil echter al eerder beginnen met de aanleg van de Afrikahaven.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels