nieuws

Sjoemelende ambtenaar krijgt f. 25.000 boete

bouwbreed

De rechtbank in Groningen heeft donderdag de 59-jarige topambtenaar H.A.J.G. van deze gemeente wegens belastingfraude en het aannemen van giften veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een boete van f. 25.000.

In het vonnis zegt de rechtbank dat de feiten op zich een onvoorwaardelijke celstraf rechtvaardigen. Maar de rechtbank ziet daar vanaf gezien de leeftijd van G. en de disciplinaire maatregelen die tegen hem door zijn werkgever zijn genomen.

De officier van justitie had twee weken geleden een celstraf van twaalf maanden en een boete van f. 100.000 geeist. G. stond terecht omdat hij als hoofd bouwbureau van de dienst onderwijs, sport en welzijn van de gemeente zich prive uit het relatiebudget van bouw- en aanverwante bedrijven allerlei gunsten heeft laten aanleunen. Zo werd in zijn woonhuis een keuken ter waarde van f. 30.000 geinstalleerd waarvoor hij nooit iets heeft betaald en kreeg hij op kosten van de dezelfde relaties geschenken en snoepreisjes aangeboden. Volgens Justitie heeft hij verzuimd voor een bedrag van in totaal zo’n f. 200.000 aan goederen aan de fiscus op te geven.

Een aannemer in Hoogeveen en de directeur van een installatiebedrijf uit Haren, tegen wie ieder een celstraf van zes maanden waarvan drie voorwaardelijk was geeist, zijn beiden vrijgesproken wegens een onjuist geformuleerde tenlastelegging. Beide verdachten hebben eerder wel toegegeven dat zij G. hebben bevoordeeld. De rechtbank acht echter niet bewezen dat in opdracht van de ambtenaar is gebeurd, zoals in de dagvaarding was vermeld.

Reageer op dit artikel