nieuws

Referendum bepaalt nieuwe locatie Waals parlement

bouwbreed Premium

Een referendum in Namen over de plaats voor het nieuwe Waalse parlementsgebouw is een succes geworden. Tegen de verwachting van velen in bracht zondag bijna 55 procent van de bevolking haar stem uit. Het gemeentebestuur had de drempel op 40 procent gelegd.

De Namenaars konden kiezen uit vier locaties voor het omstreden “boot-ontwerp” van de Zwitserse architect Mario Botta. De meesten willen dat het gebouw bij het station komt, zo bleek gisteren bij de uitslag van de stemming.

Het Waalse parlement zelf had het oog laten vallen op een plek waar Maas en Samber samenvloeien. Maar slechts 6,4 procent van de bevolking kan zich daarin vinden. Overigens is het referendum niet bindend.

De volksraadpleging kwam er nadat burgers fel hadden geprotesteerd tegen het ontwerp van de Zwitser en de keuze van de plaats waar het gebouw moest komen.

Reageer op dit artikel