nieuws

Onderzoeksbureau hekelt houding Maastricht/Heerlen

bouwbreed

Het onderzoeksbureau Winter en Schuiling, dat in opdracht van de zeven Limburgse Heuvellandgemeenten een perspectievennota opstelde, hekelt de houding van de centrumgemeenten Maastricht en Heerlen. Volgens de onderzoekers hanteren voornoemde gemeenten bij hun uitbreidingsplannen buiten de gemeentegrenzen, argumenten die speculatief en betwistbaar zijn. De veronderstellingen die aangevoerd worden inzake de herindeling plaatst het bureau onder de noemer ‘regelrecht gefalsificeerd’.

Volgens Winter en Schuiling worden Maastricht en Heerlen financieel niet beter van een hoger inwonertal en is ook niet aantoonbaar dat er betere democratische verhoudingen en grotere bestuurskracht ontstaan. Ruimtelijke problemen voor woningbouw heeft Heerlen niet en Maastricht kan nog tot 2005 vooruit binnen eigen grenzen.

De onderzoekers zien meer in een compacte stad met sterke randgemeenten. Wat betreft de Heuvellandgemeenten concludeert het bureau, dat binnen een bepaald aantal randvoorwaarden vijf van de zeven gemeenten tien tot vijftien jaar zelfstandig vooruit ke. Voor Wittem en Gulpen worden moeilijkheden voorzien en is samengaan gewenst. Maastricht krijgt het verwijt niet zorgvuldig om te gaan met de invulling van het bedrijventerrein met Eijsden omdat daar nu reeds een supermarkt, discotheek en groot parkeerterrein gepland zijn.

Reageer op dit artikel