nieuws

Onderzoek naar samenwerking twee Amsterdamse corporaties

bouwbreed

Woningstichting Patrimonium en Woningcorporatie Nieuw Amsterdam willen samenwerken. Dit moet leiden tot een versterking van de marktpositie van beide organisaties. Hoe de samenwerking precies gestalte krijgt is vooralsnog onduidelijk. Hiernaar wordt onderzoek verricht. De uitkomsten van het onderzoek worden binnen enkele weken bekend gemaakt.

Er is vooralsnog geen sprake van een fusie tussen de beide organisaties, zegt Rene Grotendorst, van Nieuw Amsterdam. “De vernieuwing van de Bijlmer moet onverminderd doorgaan en dat gaat misschien niet als we het hele bedrijf over hoop gooien.” Hij sluit overigens niet uit dat het over een paar jaar toch tot een fusie komt tussen de twee woningcorporaties. De organisaties werken al samen bij enkele nieuwbouwpoen in de Bijlmer.

De reden dat besloten is tot meer samenwerking is, aldus Grotendorst, te danken aan de hernieuwde interesse in de Bijlmer. “Zuid-Oost Amsterdam is voor Patrimonium een interessant gebied. Ook andere partijen zijn geinteresseerd en daarom is het zaak er zo snel mogelijk bij te komen”, aldus Grotendorst.

Ook het feit dat Grotendorst binnenkort vertrekt naar de Nationale Woningraad, waar hij zich gaat bezighouden met het pomanagement over na-oorlogse wijken, is voor Patrimonium een reden geweest om te gaan samenwerken.

Patrimonium bezit 17.000 woningen in Amsterdam en 11.000 huizen in omringende gemeenten zoals onder meer Zaanstad en Purmerend. Het woningbezit van Nieuw Amsterdam concentreert zich in Zuidoost, waar de corporatie circa 12.000 woningen bezit.

“Voor Patrimonium past een samenwerkingsmodel met Nieuw Amsterdam goed in de lijn die al eerder werd ingezet door afspraken over strategische samenwerking met de Amsterdamse woningstichting Zomers Buiten en met Delta Roa”, aldus een toelichting van de betrokken corporaties. Indien het onderzoek uitwijst dat samenwerking inderdaad mogelijk is, zal deze op 1 januari 1997 beginnen. Nog dit jaar ondertekenen beide partijen een intentieverklaring inzake de samenwerking.

Reageer op dit artikel