nieuws

Nieuw dijkvak bij Boven-Leeuwen gescheurd

bouwbreed

Een nieuw dijkvak bij Boven-Leeuwen is afgelopen weekeinde over een lengte van enkele honderden meters gescheurd. Het dijkvak wordt in het kader van de Deltawet Grote Rivieren versneld aangelegd en moet voor 1 januari 1997 klaar zijn. Secretaris H. Kok van het Polderdistrict Groot Maas en Waal, verantwoordelijk voor de dijkaanleg in het Rivierengebied, noemt de scheur “een vervelend probleem”. Volgens Kok is de diepe en brede scheur het gevolg van te snelle aanleg van de nieuwe dijk in een oude Waalarm, een zogenoemde strang.

Hetzelfde probleem dreigde deze winter bij een nieuw dijkvak tussen Nieuwwaal en Zuilichem. Daar ontdekten de dijkenbouwers het gevaar echter op tijd, zodat het werk tijdelijk stilgelegd kon worden. Dit dijkvak is inmiddels opgeleverd.

Over enkele weken wordt de nieuwe dijk opnieuw stapsgewijs opgebouwd. Daarna zal de strang uitgebaggerd worden om de opgewoelde zand- en kleiresten uit het water te halen.

Reageer op dit artikel