nieuws

Monument op de Dam opnieuw opgebouwd

bouwbreed

Het Nationaal Monument op de Dam wordt gedeeltelijk afgebroken en opnieuw opgebouwd. Dat is nodig om het monument in de huidige vorm te ke behouden. De staat van met name de 22 meter hoge pyloon is dermate slecht dat afbraak de enige mogelijkheid is. De van de poreuze Italiaanse steensoort travertijn gemaakte beelden moeten worden geimpregneerd. B en W van Amsterdam maakten de resultaten van het onderzoek naar de bouwkundige staat vrijdag bekend en kondigden bovendien een onderzoek aan naar de mogelijke aansprakelijkheid van de bedrijven die het monument in 1956 bouwden. Het Duitse bedrijf Ibag uit Bamberg is waarschijnlijk de enige die de ingrijpende behandeling van de beelden kan uitvoeren, hoewel ook voor dit bedrijf de behandeling van travertijn nieuw is. De methode die de Bambergers hanteren, komt kort gezegd neer op het onttrekken van vocht aan de steen met behulp van kunststof. Dat duurt acht tot tien weken. Daarna hult men de beelden in kunsthars en zuigt ze vacuum, waardoor het hars naar binnen wordt gezogen.

Het college wees een andere optie voor herstel van de beelden af. Die zou volgens wethouder Ter Horst teveel schade doen aan de ‘belevingswaarde’, omdat er bijvoorbeeld kunststof spijkers dwars door de beeltenissen moeten worden geslagen.

De kosten voor de hersteloperatie bedragen zeker f. 4 miljoen.

Reageer op dit artikel