nieuws

Ljungby wielladerlijn in opgewaardeerde versie

bouwbreed

Zeker drie en als het meezit zal op de valreep ook nog een vierde Ljungby wielladermodel, de L25, door Hymac BV, in Wezep worden gedemonstreerd. Zij maken deel uit van een machineprogramma dat in totaal zeven verschillende wielladertypen telt maar waaruit de Nederlandse importeur uit Udenhout een vijftal modellen voor de Nederlandse markt heeft gekozen.

De gedemonstreerde machines zijn laadschoppen uit de nieuwe lijn. De oude type-aanduiding als Ljungby 1016, 1118, 1322 enz. is verdwenen en heeft bij de nieuwe versies plaatsgemaakt voor een nieuwe nummering.

Het door Hymac geimporteerde programma bestaat thans uit de typen L10, L12, L14, L17 en L25; een wielladerlijn die de marktvraag dekt in de laadcapaciteit van 1600 tot 4200 liter.

Voorzien van sterkere Volvo dieselmotoren beschikken de modellen uit het nieuwe programma over belangrijk meer paardekrachten. Ten opzichte van de oude versies is in enkele gevallen zelfs spraken van een vermogenstoename van 22 kW. Dat geldt ook ten aanzien van het machinegewicht dat bij de L12 bijvoorbeeld 1,2 ton hoger ligt dan dat van zijn voorganger.

De maximale rijsnelheid is voor de eerste 4 modellen teruggebracht met 10 km/h tot ten hoogste 0-30 km/h. De 25,5 ton zware L 25 loopt met 35 km/h net iets harder. Standaard zijn de Ljungby wielladers toegerust met servo bediening, airconcitioning, een snelwisselsysteem en noodstuurinrichting. De L12 is onlangs als eerste uit de nieuwe lichting naar ons land gehaald en draait inmiddels op een grondverzetpo.

Reageer op dit artikel