nieuws

Kolonie vleermuizen in muur rijtjeshuis

bouwbreed Premium

Een omvangrijke kolonie dwergvleermuizen bivakkeert in de spouwmuur van een rijtjeswoning in Oldenzaal. Het huis van de familie Kucukaslan biedt onderdak aan 250 van die dieren die via de gaten in de muur in- en uitvliegen. Zo’n grote groep vleermuizen is uitzonderlijk, zegt faunabeheerder B. Hegeman van Natuurmonumenten.

Als het aan Hegeman ligt, blijft de muur toegankelijk voor de vleermuizen: “Je kunt de spouw afsluiten zodra de dieren ’s avonds uitvliegen. Dan zoeken ze elders onderdak. Maar zonder twijfel blijven er moeders met jongen achter die doodgaan. Wat tot grote stank in de woning leidt.”

De beestjes doen geen kwaad. Hegeman: “Ze maken zich juist als insecteneters bijzonder nuttig. De vleermuizen bevinden zich waarschijnlijk al enkele jaren in de spouwmuur.” De bewoners hebben er nooit iets van gemerkt. Het afgelopen weekeinde gingen ze op onderzoek uit, toen ze licht gepiep hoorden.

Reageer op dit artikel