nieuws

JCB biedt bezoekers zeventien demonstratiemodellen

bouwbreed

Op maar liefst 17 verschillende modellen grondverzetmachines kan men testen op de inzending van JCB uit Waardenburg. Naast de gangbare modellen zijn er tevens nog te bewonderen de hydraulische aggregaten terwijl de Fastrac een show op zich zal zijn.

Alhoewel aan het eind van de vorige week de registers bij JCB vol opengetrokken waren bij de officiele opening van de nieuwe hoofdvestiging te Waardenburg doet JCB het in Wezep nog eens dunnetjes over.

Maar liefst 17 machines uit het brede leveringsprogramma van deze Engelse producent zullen acte de presence geven.

Uit het programma graafmachines op rupsen dat in totaal een tiental machines beslaat en dat onlangs nog werd uitgebreid met de typen JS220 en JS260 komt men met de JS200XD, een 20 tons machine met een vermogen aan boord van 98 kW en de JS240XD, een 24 tons machine met een motorvermogen van 118 kW.

Wielladers

Het leveringsprogramma wielladers omvat ook tien machines. Uit deze reeks showt JCB hier de typen 409, 426HT, 436HT en de 436 ZX. Het gewicht van deze machines bedraagt respectievelijk 5,4, 10,9, 13,4 en 14 ton. Een buitenbeentje in deze presentatie is het type 436ZX dat uitgerust is, als enige JCB-wiellader, met een Z-bar laadframe waardoor de opbreekkracht niet onaanzienlijk vergroot werd.

De serie mobiele graafmachines van JCB omvat (tot op heden) twee modellen. Een van deze modellen, de JS130W met een eigen massa van 12,3 ton en een motorvermogen van 64 kW is in Wezep aanwezig. Evenals zijn grotere broertje, de JS150W van 14,1 ton, is deze machine uitgerust met een viercilinder turbogeladen Isuzu motor voor minder brandstofverbruik en lagere emissie.

Verreikers

Om het hefvermogen/stabiliteit te vergroten kan het chassis worden voorzien van hydraulische stempels waarmee de machine tevens horizontaal gesteld kan worden op ongelijke ondergrond.

Het CAPS-systeem regelt automatisch de snelheid en de kracht van het hydraulische systeem om met een minimaal brandstofverbruik maximale prestaties te leveren.

De JCB Loadalls zijn marktleider op het gebied van verreikers. Deze machines combineren de goede eigenschappen van een heftruck met die van een laadschop waardoor de inzetbaarheid van deze machine zeer uitgebreid is. De verreiker-serie van JCB omvat in totaal twaalf verschillende types waarvan er twee aanwezig zullen zijn: de nieuwe 520-50 en de met zijn eigen massa van 11 ton zwaarste uitvoering de 537-130 SWAY.

Graaflaad-combinaties

Uiteraard ontbreekt in de JCB-presentatie de graaflaad-combinatie niet. Het was juist deze machine die aan de basis stond van de vele JCB-successen. De JCB graaflaad-combinatie is marktleider in Europa terwijl over de positie van deze machine wereldwijd een felle strijd is ontbrand met JI Case. Uit de serie komt JCB met het laatste model, de 3CX 4 x 4 x 4. Deze machine is leverbaar met een 76 pk diesel of de 90 pk turbomotor. Bij de laatst genoemde versie kan de gebruiker tevens kiezen voor een full powershift transmissie.

Met de ‘800’-serie mini-graafmachines brengt JCB een uitgebreide reeks mini’s op de markt die zeer geschikt zijn voor het werk binnen de bebouwde kom of op andere plaatsen waar de ruimte beperkt is.

Uit deze serie brengt JCB de 801,5 die een bedrijfsgewicht heeft van 1,4 ton en een motor heeft met een vermogen van 12,2 kW; het type 803 met een bedrijfsgewicht van 2,9 ton en een motor van 31 pk en het type 804 met een eigen gewicht van 3,53 ton en een motor van 23,1 kW.

Schrankladers

De JCB schrankladers zijn uitgerust met een eenarmige hefconstructie waardoor de toegang aan de zijkant van de cabine mogelijk wordt. Een volledig servo-systeem maakt de Robot gemakkelijk te bedienen en het integraal snelwisselframe met een grote serie uitrustingsstukken bepalen mede de capaciteit en de veelzijdigheid van de machine.

De serie schrankladers van het type Robot omvat vijf modellen varierend met een eigen gewicht van 2,3 tot 3,2 ton en motorvermogens van 30,5 tot 56,5 kW.

Op de TKD komt JCB met het model 150. Een schranklader van 2,3 ton met een machinebreedte van slechts 1,36 meter waardoor deze in de meest beperkt ruimte nog kan werken.

Fastrac

Een hoofdstuk apart vormen de Fastrac-machines van JCB. De Fastrac oogt in eerste instantie als een fors uitgevallen landbouwtrekker maar is daarnaast voor vele (grondverzet)functies geschikt. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan zijn hoge comfort hetgeen veroorzaakt wordt door o.m. een afgeveerde voor- en achteras maar vooral ook door zijn maximum rijsnelheid die rond de 80 km per uur bedraagt. Met kleine aanpassingen kan de gebruiker met deze machine ook gebruik maken van de snelweg.

Door zijn eenarmige hefconstructie kan de machinist via een deur aan de zijkant de Robot schranklader betreden. Wanneer de machinist de cabine verlaat worden alle functies automatisch uitgeschakeld en de handrem geblokkeerd.

Reageer op dit artikel