nieuws

Hoog opgeleide vrouw wil niet in de bouw

bouwbreed Premium

Hoog opgeleide vrouwen halen hun neus op voor een baan bij een aannemer. De ‘traditionele bedrijfscultuur’ en het negatieve imago van de branche zijn daar debet aan.

Dat blijkt uit het rapport ‘De verleiding van de bouw’ van het Adviesbureau Vrouw en Techniek. De hoofdgroep Grootbedrijf van het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouw, de opdrachtgever, zal dit rapport op 14 juni overhandigen aan de voorzitters van het NVOB en het AVBB (respectievelijk J. Ravesloot en L.C. Brinkman).

De instroom van hoger opgeleide vrouwen in de bouw is minimaal. Vrijwel geen enkele vrouw vindt haar weg naar het uitvoerende bouwbedrijf. Dit terwijl jaarlijks zo’n 500 vrouwen afstuderen aan een technische mbo- of hbo-opleiding of universiteit.

De meeste vrouwen met een hogere technische opleiding kiezen voor een baan bij een architectenbureau, woningbouwvereniging of overheid. Als redenen hiervoor worden genoemd de traditionele bedrijfscultuur en het negatieve imago van de bedrijfstak.

Het NVOB noemt de resultaten ‘bedroevend’ en vindt dat er snel actie moet worden ondernomen. Voor de uitvoerende bouw bestaan al wel activiteiten. Onlangs werd hiervoor het Servicepunt Vrouwen in de Bouw opgericht, dat de instroom van vrouwen op de bouwplaats stimuleert. Arbeidsplaatsen elders in de bouw hebben nog geen speciale aandacht.

De hoofdgroep Grootbedrijf van het NVOB heeft het onderzoek laten doen omdat een belangrijke groep hoog gekwalificeerde jonge mensen de weg niet vindt naar het grote bouwbedrijf. Een gemiste kans om de kwaliteiten van deze groep in te zetten ten behoeve van de kwaliteitsverbeteringen in de bouw, zo vindt het NVOB.

Volgens deze organisatie is de bouw al veel vrouwvriendelijker geworden. “Het ambachtelijke verdwijnt steeds meer naar de achtergrond en maakt plaats voor commercieel management, planning en logistiek. Bovendien wordt het werken in de bouw steeds minder vuil en zwaar. “

Reageer op dit artikel