nieuws

Grote hoeveelheid CAD tekeningen beschikbaar

bouwbreed

CAD-O-Theek en NBD-publikaties hebben afgesproken om een uitgebreide bibliotheek van 35.000 CAD applicaties op de komende Bouw-CD op te nemen. Hiermee komen deze tekeningen direct van de toeleverende industrie voor ontwerpers en de uitvoerende bouw ter beschikking. De Cad Module op de Bouw-CD is in eerste instantie opgezet voor de AutoCad gebruiker.

De nieuwe afspraken ke de bouwkundige CAD-gebruiker veel tijd besparen. De grote verscheidenheid aan losse leveranciersdiskettes maakt nu plaats voor een groot intelligent verzamelwerk met eenduidige tekenmethodiek. Alle opgenomen tekeningen zullen voldoen aan het GB-CAD-Afsprakenstelsel (GB-CAS), met uniforme richtlijnen voor het gebruik van pendiktes, lagen, arceringen, blokbenamingen etc. Deze sluiten ook aan bij de veel gebruikte bouwkundige menu’s als het GB-, Alfa-, of Kraan-menu.

Andere systemen

De ontsluiting van de CAD module kan direct vanuit AutoCad plaats vinden. Op deze wijze ke applicaties op firmanaam of NL-SfB hoofdgroep opgestart worden. Via de laatste methode beschikt men direct over een overzicht van alle applicaties die binnen de hoofdgroep aanwezig zijn. Andere centraal geregelde functionaliteiten zijn het direct vanuit de routine ke opvragen van produktinformatie, het op elk moment ke oproepen van teksten over het produkt. Ook kan men net zoveel verschalen als men wil en ke andere aanzichten van de elk element worden opgevraagd.

Mevrouw L. Schmidt, directeur van NBD laat desgevraagd weten dat nu weliswaar alleen onder AutoCad Format wordt geleverd, maar dat dat tegemoet komt aan het grootste deel van de markt. “Wij zijn in onderhandeling met andere Cad-software leveranciers en hebben goede hoop om in de niet al te verre toekomst ook afnemers van andere systemen te ke bedienen.”

Schaalniveau

De elementen op de Bouw-CD, die in de CAD formule aanwezig zijn, worden binnen gehaald met een defaultwaarde voor gedetailleerdheid die zich aanpast bij de schaal waarop men werkt. Deze instelling is desgewenst te wijzigen, waardoor elementen eenvoudig ke worden vervangen door een presentatie op een heel ander schaalniveau. Ook aanpassingen aan de eigen burausystematiek zijn betrekkelijk eenvoudig, zo claimt NBD.

De CAD-module van Bouw-CD draait onder DOS 3.3 en hoger, alsmede onder Windows .0 en hoger, Windows 95 en Windows NT.

Nadere inlichtingen: NBCD publikaties 0570-648609 of CAD-O-Theek 035-6943234.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels