nieuws

Glasvezellaminaat met pur gebruikt bij rioolreparatie

bouwbreed

In Duitsland is een systeem voor rioolreparatie geintroduceerd waarbij gebruik wordt gemaakt van glasvezellaminaat dat met polyurethaan (pur) is verzadigd. Met het ‘Point-liner’ systeem van Bodenbender uit Biedenkopf-Bredestein in Duitsland is ontgraven van de te renoveren leiding niet nodig.

De werkwijze bij het ‘Point-liner’ systeem is eenvoudig. Door middel van een opblaasbare packer’ wordt een glasvezellaminaat dat is verzadigd met polyurethaan (pur) vanuit een onderhoudsput op de te repareren plaatst aangebracht. Door expansie van de ‘packer’ wordt het laminaat als een soort pleister tegen de binnenwand van de buisleiding geperst. Het pur-systeem dringt in alle voegen en scheuren en dicht deze volledig af. De vorm die daarbij ontstaat is blijvend.

Het systeem is ontwikkeld door Bayer en Multica GmbH. Het is een tweecomponenten systeem. Het is verpakt in een aluminiumzak met twee compartimenten. Door druk op de verpakking te zetten wordt de scheidingswand tussen de compartimenten doorbroken. Door kneden van de gesloten aluminium zak worden de componenten gemengd. Daarna kan de pur-kleefstof gemakkelijk op het laminaat worden aangebracht.

Enkele werkgang

Defecten met een lengte van 25 cm tot 3 m zijn in een enkele werkgang met het nieuwe systeem te herstellen. Diameters ke varieren tussen de 80 en 1000 mm. Met het systeem verandert de diameter van de buizen weinig. De grondstoffen voor het systeem zijn cfk-, formaldehyde en oplosmiddelvrij.

Met polyurethaan verzadigd glasvezel laminaat wordt met een ‘packer’ op de te repareren plaats in de buis gebracht.

Reageer op dit artikel