nieuws

Constructies eenvoudiger te berekenen met de Betonwijzer

bouwbreed Premium

In het najaar verschijnt de Betonwijzer, een hulpmiddel waarmee betonconstructies eenvoudiger zijn te berekenen dan met de Voorschriften Betonconstructies (VBC).

In de Betonwijzer staan 20% van de regels, maar daarmee is 80% van de constructieve berekeningen te maken. De komst van de Betonwijzer werd aangekondigd tijdens de Constructeursmiddag in congrescentrum De Reehorst te Ede. Hij wordt uitgegeven door de Vereniging Nederlandse Cementindustrie (VNC) te ‘s-Hertogenbosch. En er zijn meer ontwikkelingen in de toekomst te verwachten. Er komt een nieuwe internationale rekenmethode voor ankers in beton. Het concept is gereed, maar moet nog worden aanvaard in Europees (CEN)-verband. De methode houdt rekening met de verschillen tussen de ankersoorten, zoals ingestorte ankers, spreid- en lijmankers. Ook worden regels gegeven voor het aanbrengen van ankers in groepen of bij randen van een constructie. De rekenmethode werd toegelicht door dr.ir. D.A. Hordijk van TNO-Bouw.

Constructeursgevoel

Ir. J.C. Galjaard van de Faculteit Civiele Techniek van de TU Delft behandelde de toekomst van computerprogramma’s voor de constructeur. Er is sprake van een gestage ontwikkeling van bestaande software. Zij worden steeds meer toegepast voor de berekening van civiele en bouwkundige constructies.

De bijeenkomst werd afgesloten door prof.ir. L.A.G. Wagemans van de TU Delft. Hij wees erop dat constructief ontwerpen niet alleen een kwestie is van berekenen, maar ook van gevoel. Ingenieurs moeten niet alleen dimensies ke inschatten en slimme oplossingen vinden voor constructieve problemen. Zij moeten ook beschikken over het ‘constructeursgevoel’, een visie op wat mooi en lelijk is. Alles is te berekenen, maar het is niet altijd zinvol, betoogde Wagemans.

Reageer op dit artikel