nieuws

Champagne is dorstlesser die internationaal verbroedert

bouwbreed

In dat licht bezien mag het geen verbazing wekken dat bij de start van de traiterie van een Brit in ons land niet alleen de baas van een voornaam champagnehuis en de vrouw van de voorzitter van de liberaal Joodse gemeente in ons land, maar ook Engelse en Franse diplomaten acte de presence gaven.

De opening van de ‘Traiterie de ma Mere’ van de Welshman Trevor Sherlock had in Kijkduin plaats. ‘Lijsttrekker’ was de zich in voortreffelijk Oxford-Engels uitdrukkende Christian Pol-Roger, algemeen directeur van het gelijknamige beroemde champagnehuis, dat nog geheel in familiehanden is.

Winston Churchill beschouwde Pol Roger, nadat hij er sinds 1944 in het juist bevrijde Parijs mee had kennisgemaakt, als zijn lijfdrank. Sindsdien ondernam hij nooit meer een reis van enige betekenis zonder een voorraadje van zijn favoriete drank. Ook doopte hij – het laat zich raden – zijn renpaard Pol Roger.

De prestige uitvoering, gemaakt van de beste druiven van de beste oogstjaren, heet sedert het overlijden van de Britse oorlogsleider Cuvee Sir Winston Churchill. Wie een fles wil hebben zal daarvoor circa – 160 moeten betalen; de ‘gewone’ brut kost zo’n – 55.

Het merk Pol Roger wordt algemeen beschouwd als te behoren tot de top-tien. De stijl valt te omschrijven als zorgvuldig, klassiek en traditioneel, maar minder zwaar dan voorheen, zoals ook de Franse haute cuisine lichter is geworden. De onafhankelijkheid van het huis stoelt op de 80 ha eigen of vast gecontracteerde wijngaarden. Kelders met een lengte van zeven kilometer, die met een constante temperatuur van 9 gr. C. C. tot de koelste van de streek behoren, dragen bij tot de finesse. Anderhalf miljoen flessen worden er jaarlijks verkocht; ze komen van een voorraad die op ruim vijf miljoen wordt gehouden.

Importeur van Pol Roger is Verbunt Wijnkopers in Tilburg. Toen het oude huis een aantal jaren geleden in de aanbieding werd gedaan door de multinational, die weer terug wilde naar de core-activities, werd het gekocht door de jonge Frans Verbunt, die daarvoor de bouw, waarin hij werkzaam was, verliet. Men zou het een zeldzame vorm van kringloop ke noemen.

Welshman Trevor Sherlock, jarenlang de rechterhand van Siem Jonker, directeur van het Promenade Hotel in Scheveningen, startte een paar maanden geleden een eetcafe in Den Haag en dezer dagen met partners Joop van Delden en Boyd Stekelenburg de traiterie in Kijkduin. Engeland was er vertegenwoordigd in de persoon van ambassadeur Sir David Miers, Frankrijk door conseiller commerciale et economique Pierre Coste.

In deze tijd is haring een van de karakteristieke Nederlandse symbolen en de openingshandeling was het uitwisselen van champagne en haring door Sira Soetendorp, de vrouw van de rabbijn en Christian Pol-Roger.

Onder de aanwezigen ontspon zich een discussie of champagne Frans is of Engels. Natuurlijk: ze is afkomstig van de streek rond Reims en Epernay, maar zonder de analytische bewondering en naar dorst zwemende belangstelling van de Britten had champagne nooit haar huidige bekendheid en status gekregen, dachten wij.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels