nieuws

Bouwer Erasmusbrug diep in de problemen

bouwbreed

Bij de Grootint-vestiging in Dordrecht dreigt banenverlies. De directie overweegt deze locatie, die zich toelegt op staalconstructies voor sluizen en bruggen, te sluiten. Er werken honderd mensen. Dat heeft districtsbestuurder P. Hendrix van de Industrie- en Voedingsbond CNV bevestigd. Enkele jaren geleden werd ook een omvangrijke ontslagronde doorgevoerd. In 1993 verdwenen 224 van de 550 banen. Het bedrijf is onderdeel van de Heerema Groep uit Leiden, die onder meer ook een fabricagewerf in Vlissingen heeft. Op deze werf is het staaldeel van de Erasmusbrug gemonteerd.

Volgens Hendrix is de vestiging in problemen geraakt doordat orders zijn aangenomen tegen een te lage prijs. De prijsdruk in de staalsector is door toegenomen concurrentie groot. “Ik heb de indruk dat er orders zijn gekocht om de mensen aan het werk te houden, terwijl de kostprijs niet omlaag is gegaan.”

Voor de bond leidt sluiting van de vestiging Dordrecht niet automatisch tot ontslag van de honderd betrokken werknemers. Grootint heeft nog een vestiging in het nabijgelegen Zwijndrecht, die staalconstructies maakt voor de offshore-industrie. In deze fabriek werken 220 vaste krachten. Er zijn volgens Hendrix ook nog eens 200 contractanten in dienst. “Onze insteek zal zijn de mensen van Dordrecht daar of elders in de regio onder te brengen.”

De totale metaalsector heeft het zwaar te verduren. De afgelopen jaren hebben bedrijven als HBG en Strukton zwaar gesneden in deze activiteiten.

Reageer op dit artikel