nieuws

Bevolking Geneve wil geen oeververbinding

bouwbreed

De inwoners van Geneve hebben zondag in een referendum in ruime meerderheid de aanleg van een brug of een tunnel afgewezen. Een dergelijke verbinding over of onder de bocht van het Meer van Geneve had de dagelijkse verkeerschaos moeten bestrijden.

Zo’n 87.000 inwoners van Geneve, 70 procent van de opgekomen kiesgerechtigden, stemden tegen de komst van een tunnel. Meer dan tweederde, 68 procent, zag ook niets in de bouw van een brug. De opkomst was met 60 procent de hoogste bij een referendum in Geneve in de afgelopen vijftig jaar.

De kosten voor een brug waren geraamd op 430 miljoen Zwitserse frank (ruim f. 580 miljoen). Een tunnel op dezelfde plek zou bijna f. 100 miljoen meer gaan kosten. Dit moest onder meer worden betaald door een verhoging van de motorrijtuigenbelasting met 50 procent.

De discussie over de bouw van een brug over het Meer van Geneve is niet nieuw. Het eerste voorstel dateert van 1845. Sindsdien volgden nog 200 andere voorstellen, waarvan er geen enkele genade kon vinden in de ogen van de Geneefse bevolking.

Reageer op dit artikel