nieuws

Bedriegertjes in oude luister hersteld

bouwbreed Premium

De Bedriegertjes in Park Rosendael, tientallen jaren een vermaard doel voor uitstapjes, zijn in hun oude luister hersteld. De tientallen fonteintjes in de mozaiekvloer spuiten weer zoals in 1740, toen ze ontworpen en aangelegd werden door Daniel Marot. Dit jaar gaat eigenaar Het Geldersch Landschap de omringende tuin herstellen.

De Bedriegertjes en de bijbehorende schelpengrot, de schelpengalerij, de theekoepel en het watervalletje waren sterk in verval geraakt. De poreuze wanden van de bouwwerken raakten door regen en door overstroming van de hoogste vijver op het landgoed verzadigd van water. Bij vorst bevroren de wanden, waarna schelpen en mortel loslieten.

Restauratie-architect prof. dr. ir. C. Temminck Groll en schelpendeskundigde dr. H. Coomans, oud-hoofd van de afdeling schelpdieren van het Zoologisch Museum in Amsterdam gaven leiding aan het po.

Bij de restauratie is gebruik gemaakt van schelpen en koralen die officieel niet meer mogen worden ingevoerd. Coomans slaagde er in via de Algemene Inspectie Dienst (AID) aan diverse schelpensoorten te komen. De AID neemt beschermde soorten die illegaal ingevoerd worden in beslag, maar mag die weer afstaan voor restauraties. Het geld voor de restauratie werd bijelkaar gebracht door een sponsor-actie.

Reageer op dit artikel