nieuws

AVBB dringt aan op individuele vakantie

bouwbreed

Aan het doorbreken van de traditie om in de bouw collectief met vakantie te gaan zitten veel voordelen. Tot die conclusie komt het Algemeen Verbond Bouwbedrijf in een oproep in zijn orgaan ‘Bouwnieuws’ om nu eens de moeite te nemen afzien van een sluiting van het bedrijf gedurende enige weken.

Drie tot vier weken in de zomer de poorten sluiten betekent dat meer dan vijftien produktiedagen verloren gaan in een periode dat volop in de bouw kan worden gewerkt. Daar komen dit jaar nog eens twintig roostervrije dagen bovenop.

Onderzoek heeft aangetoond dat de helft van de opdrachtgevers de dichte deur van de aannemer als knelpunt ervaren en daarom kijken of het niet anders kan.

Voordelen

Aan het niet meer collectief op vakantie gaan – officieel bestaat er al sedert 1981 geen collectieve bouwvakantie – zijn volgens het AVBB meerdere voordelen verbonden:

. het vermindert de druk op een opleverdatum;

ù het aantal dure overuren kan worden beperkt;

ù een opdrachtgever loopt minder snel naar een concurrerende aannemer die zijn bedrijf wel heeft opengehouden;

ù een bouwvakker kan vaker op het door hem gewenste tijdstip vakantie of een (rooster)vrije dag opnemen.

Waar een wil is…

Het AVBB ontkent niet dat voor het bevorderen van individuele vakanties bij het open houden van het bedrijf organisatie nodig is. “Organisatie, die vaak bij de uitvoerder terecht komt, die het al druk heeft met de voortgang en het toezicht op een bouwplaats.”

Maar waar een wil is, is een weg, aldus de koepel van werkgeversorganisaties in de bouw. “Als aannemers en bouwvakkers anders met arbeids- en bedrijfstijden om ke en willen gaan, moet niet worden opgezien tegen het organiseren daarvan. In overleg tussen het bedrijf en een vertegenwoordiging van het personeel ke beiden voordelen plukken van een op hun eigen wensen afgestemde regeling.”

Reageer op dit artikel