nieuws

Amsterdamse Waag in oude glorie hersteld

bouwbreed

Na een lijdensweg van negen jaar gaat op 21 juni de Amsterdamse Waag weer open. Nadat in 1987 het Joods Historisch Museum dit oudste wereldlijke monument van de hoofdstad verliet, zijn er liefst 50 verschillende plannen voor het gebouw ontwikkeld. Uiteindelijk krijgt het monument de bestemming van een groot media-centrum en een cafe-restaurant.

De eerdere plannen voor het gebouw, die strandden, hadden het monument zwaar aangetast. De prachtige wanden van bak- en natuursteen waren achter een laag wit stucwerk verdwenen. Architect Dijkman wilde de oude sfeer weer terugbrengen. Het interieur moest sober, simpel en robuust worden, zonder moderne fratsen. “Je mag gerust zien, dat het hier om een oud monument gaat”, was zijn uitgangspunt.

Reageer op dit artikel