nieuws

Woningborg wint geding tegen Woningwaarborg

bouwbreed

De Stichting Woningborg in Gouda, de grootste van de vier bij het Garantie-Instituut Woningbouw aangesloten organisaties heeft een kort geding tegen de Stichting Nationale Woningwaarborg gewonnen. Deze stichting mag deze naam op straffe van een dwangsom van f. 10.000 per overtreding niet langer voeren.

Half februari presenteerde de Stichting Nationale Woningwaarborg zich in Woerden. Voor een bedrag van f. 175 kon men zich volgens initiatiefnemer G.Th. ter Maat voor de duur van drie jaar verzekeren tegen mogelijke verborgen gebreken. Bij deze verzekering gold een eigen risico van minimaal f. 2500 en maximaal f. 5000. De Vereniging Eigen Huis reageerde al negatief op de plannen van deze stichting nog voor ze was gevraagd toe te treden tot een Raad van Advies, zoals Ter Maat zei van plan te zijn. Te veel onduidelijkheden over wat nu precies werd gegarandeerd, aldus de vereniging.

Cobouw constateerde eerder al dat voor verborgen gebreken volgens het Burgerlijk Wetboek de bouwer meerdere jaren aansprakelijk is.

Verwarring

De stichting Woningborg ging in het kort geding, dat werd gevoerd voor de president van de arrondissementsrechtbank, niet in op de doelstelling van de stichting, maar uitsluitend op de naamstelling.

Woningborg stelde de laatste weken geconfronteerd te worden met vragen van potentiele kopers en andere geinteresseerden om de nodige opheldering. Daarbij bleek vooral de naamgeving voor de nodige verwarring te zorgen.

De president oordeelde dat het woord ‘Woningwaarborg’ een inbreuk is op het merk- en handelsnaamrecht van Woningborg en verwarrend is voor het publiek.

Het woord ‘nationale’ vindt de president weliswaar pretentieus, maar hij stelde dat het meer gebeurt dat men zich van een overdreven benaming verdient.

Hij verbood de nieuwe stichting nog langer gebruik te maken van haar naam en logo. Om dit af te dwingen werd een dwangsom gesteld van f. 10.000 per overtreding, ingaande drie maanden na betekenis van het vonnis.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels