nieuws

Wegbebakening gemaakt van gerecycled kunststof

bouwbreed Premium

De afdeling Wegbebakening van de Vermolen Groep te Den Haag brengt elementen van hergebruikt kunststof op de markt, bestemd voor het bebakenen van wegen. Met deze elementen ke snel verkeersgeleidingen uitgevoerd worden, zonder noemenswaardige schade aan het wegdek.

De elementen worden geproduceerd door Luft GmbH te Budenheim in Duitsland. Ze zijn er in veel verschillende vormen. Er ke vluchtheuvels, verkeersgeleiders, afzettingen en zelfs plantenbakken en fietsenrekken mee samengesteld worden. De elementen laten zich eenvoudig met draadbouten in het wegdek verankeren.

Volgens de leverancier is een verkeersgeleider bij een oversteekplaats voor voetgangers of fietsers binnen dertig minuten te plaatsen. De elementen hebben voorzieningen voor het plaatsen van verkeersborden, in een grondpot op een paal met een diameter van 60 millimeter. Eenmaal geplaatste verkeersgeleiders ke in minder dan dertig minuten verwijderd worden. Het wegdek loopt daarbij nagenoeg geen schade op.

Bestand tegen tanks

De elementen voor het samenstellen van een vluchtheuvel ke tegen een stootje. Volgens een woordvoerder van de Vermolen Groep zijn ze zelfs bestand tegen overrijden door militaire tanks. Dat bleek in de omgeving van een kazerne in Duitsland.

De elementen worden aan het wegdek bevestigd met een drukveer. Die is nodig, omdat de bouten anders losgetrokken zouden ke worden. De bout met de drukveer is reeds gemonteerd, zodat het boren van een gat met een diameter van 16 millimeter en een diepte van minimaal 120 millimeter voldoende is. In het boorgat wordt een kunststof plug geplaatst.

Volgens een toelichting is reeds meer dan 1,5 miljoen kg kunststof hergebruikt in de produkten van Luft. De kleur van het materiaal varieert van licht- tot donkergrijs. Het oppervlak kan worden voorzien van een kleur, door middel van slijtvast thermo-hardend kunststof poeder, en eventueel van glasparels.

Geen voertuigkering

Hoewel de elementen niet voldoen aan alle eisen die gesteld worden aan voertuigkeringen, zijn ze wel goed te gebruiken voor het geleiden van het verkeer. Ze worden toegepast bij mini-rotondes, langs voetpaden, op parkeerplaatsen en bij wegwerkzaamheden. Een verkeersgeleider kan ook helpen bij het afremmen van verkeer met te hoge snelheden, bijvoorbeeld in dorpskernen. Hij wordt samengesteld uit elementen met een werkende lengte van 1,0 of 0,75 meter en een hoogte van 25, 45 of 50 centimeter. De elementen ke met de hand geplaatst worden. Het gewicht varieert van 30 tot 50 kg per stuk.

Luft maakt ook plantenbakken, als straatmeubilair en om het verkeer te remmen. Ze zijn er in de kleuren wit, lichtgrijs, antraciet, groen en steenrood. De planten worden geplaatst in een constructie als van een daktuin. Ze hebben daardoor voldoende aan het hemelwater en hoeven onder normale omstandigheden niet extra bevloeid te worden.

Reageer op dit artikel