nieuws

Verpleeghuizen met bouwplannen moeten eigen kamers bouwen

bouwbreed

Verpleeghuizen die al een kant en klaar plan hebben voor verbouwing of nieuwbouw, moeten kijken of daarin eigen kamers voor patienten zijn gereserveerd. Is dat niet het geval, dan moeten de plannen worden aangepast. De overheid moet zorgen dat de vertraging in de behandeling van bouwaanvragen tot een minimum beperkt blijft en ze moet bijdragen in de extra kosten.

Dat is het advies van de Nederlandse Vereniging voor Verpleeghuiszorg (NVVz) aan de aangesloten verpleeghuizen. De vereniging gaat daarmee iets verder dan de aanbeveling die de voorlopige Raad voor de Volksgezondheid en Zorggerelateerde Dienstverlening (RVZ) vorige week deed. De RVZ stelde staatssecretaris Terpstra (VWS) voor nieuwe of nog te verbouwen verpleeghuizen, waarvoor nog geen bouwplannen gereed zijn, volledig met eenpersoonskamers in te richten, zodat bewoners voldoende privacy hebben. Op dit moment heeft slechts 15 tot 20 procent van de verpleeghuisbewoners een eigen kamer. Momenteel zijn er zo’n 125 verpleeghuizen die uitgewerkte bouwplannen hebben, maar nog wachten op goedkeuring.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels