nieuws

Verlichting en lucht-reiniging in een

bouwbreed

Voor het doorlopend reinigen van de lucht in kantoren, ziekenhuizen, wachtkamers en dergelijke heeft Aircare de ‘Aircare Aircleaner’ op de markt gebracht. Dit is een apparaat waarin een tl-verlichtingsarmatuur en een krachtige luchtreiniger zijn verenigd.

Deze Nederlandse vinding maakt eenmaal in een ruimte geinstalleerd, volgens het bedrijf korte metten met het verschijnsel ‘Sick Building Syndroom’. De lucht in de desbetreffende ruimte kan weer voor de volle 100% worden gezuiverd. Immers de lucht wordt gezuiverd op de plaats waar de vervuilde lucht zich verzamelt, namelijk bij het plafond, waarin de combinatie van verlichting en luchtzuivering is gemonteerd. Er is patent op het apparaat verleend.

De Aircare Aircleaner heeft een zuiveringscapaciteit van 320 m3 lucht per uur. Dat betekent volgens de leverancier, Aircare Holland BV te Geldrop, dat met een apparaat een kantoor van 5 x 5 meter en 2,5 meter hoog, per uur volledig wordt gezuiverd. Dat gebeurt dan elke twaalf minuten. De lucht wordt eerst door een ‘filtrete’ voorfilter afgezogen, die elke verontreiniging van 0,01 micrometer en groter vangt. Vervolgens passeert de lucht een koolstoffilter, dat de lucht zuivert van schadelijke stoffen en luchtjes. Voordat de verse lucht in de ruimte wordt geblazen wordt de lucht geioniseerd. Ionisatie wordt wel als de ‘vitaminen voor de lucht’ beschouwd. Het zorgt voor een prettige werkomgeving. De opstijgende warme lucht wordt zo compleet gezuiverd van nare luchtjes en tabaksrook alsmede stofdeeltjes. Doordat het apparaat in het plafond is gemonteerd, vormt het geen obstakel in de kantoor of andere ruimten. Doordat de lucht bij het plafond in beweging wordt gebracht wordt een betere verdeling van de warme en gezuiverde frisse lucht bewerkstelligd. Het geluidsniveau van het apparaat ligt ver onder dat van kantoorapparatuur zoals computers en faxen.

Ervaring in ziekenhuis

Dat de Aircare Aircleaner werkelijk goed werkt, wordt volgens het bedrijf bewezen door de ervaring die het ermee heeft opgedaan in het IJsselland ziekenhuis te Capelle a/d IJssel. Daar zijn in de behandelkamer van de afdeling dermatologie (huidziekten) enkele van deze apparaten opgehangen. Bij verschillende huidbehandelingen moeten bloedvaatjes en stukjes huidweefsel worden dichtgeschroeid en dat geeft een enorme stank. Het is een lucht waaraan artsen en verplegers nooit wennen, laat staan de patienten.

Door het ophangen van de Aircares zijn ze van deze luchtjes zo goed als verlost. Direct bij de behandeling ontstaat wel even een vieze lucht, maar die verdwijnt als sneeuw voor de zon, door de aircleaner. Tegelijkertijd wordt de werkplek goed verlicht. Het goede resultaat is voor het ziekenhuis aanleiding geweest de Aircare op groter schaal toe te passen. Hij is overal aan te wenden waar grote waarde wordt gehecht aan een stofvrije en schone frisse werkruimte. Een prettige van schone lucht voorziene werkruimte is bevorderlijk voor het werkklimaat en voorkomt in veel gevallen ziekten.

Reageer op dit artikel